Comisia Europeană sprijină achiziția comună de gaze după epuizarea rezervelor: Trebuie să avem putere de negociere colectivă

  • 08 Octombrie 2022 11:15
Comisia Europeană sprijină achiziția comună de gaze după epuizarea rezervelor: Trebuie să avem putere de negociere colectivă

Președinta Comisiei Europene a susținut ieri, 7 octombrie, o conferință de presă în urma reuniunii informale a Consiliului European de la Praga, prilej cu care a subliniat că UE va trebui să găsească noi surse de finanțare pentru reconstrucția Ucrainei. La capitolul energie, Ursula von der Leyen pledează pentru achiziția comună de gaze după epuizarea rezervelor de gaz din această iarnă-primăvară.

„Continuăm să ne poziționăm ferm alături de Ucraina. Echipa Europa – adică UE și statele membre – este cel mai important susținător al Ucrainei, alături de Statele Unite. Până în prezent, de la începutul războiului, furnizăm 19 miliarde de euro pentru Ucraina. Aceasta fără a pune la socoteală asistența militară. Aceasta include faptul că în zilele următoare vor fi deblocate încă 2 miliarde de euro în asistență macrofinanciară. Bineînțeles, nu va trebui să ne uităm doar la ajutorul imediat – cu sprijin financiar – ci și la reconstrucția pe termen mediu, la reconstrucție. Sprijinirea Ucrainei în acest efort este scopul unei conferințe comune pe care Comisia și Președinția G7 o vor organiza la sfârșitul acestei luni la Berlin”, a transmis șefa Executivului European, cu referire la caleaeuropeana.

De asemenea, aceasta a informat că există un sprijin larg pentru o achiziție comună de gaze în viitor: „Atunci când depozitele europene vor fi epuizate, este extrem de important să avem o achiziție comună de gaze, astfel încât să evităm să ne depășim reciproc, dar să avem o putere de negociere colectivă și să o punem în aplicare.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău