Comisia Europeană solicită Chișinăului măsuri anticorupție urgente pentru a beneficia în continuare de regim fără vize în UE

  • 20 Decembrie 2018 08:17
Comisia Europeană solicită Chișinăului măsuri anticorupție urgente pentru a beneficia în continuare de regim fără vize în UE

Comisia Europeană solicită Republicii Moldova și altor 7 state măsuri pentru a beneficia în continuare de scutirea de vize în UE, transmite Agerpres.

Comisia Europeană a transmis ieri mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest și din estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, că pentru a beneficia în continuare de regimul de scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetățenii lor care călătoresc în UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea corupției, a crimei organizate și a migrației ilegale.

Cetățenii din Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia și Ucraina pot călători fără viză în Uniunea Europeană. Aceste state îndeplinesc în mare măsură condițiile UE pentru liberalizarea regimului de vize, dar Comisia Europeană menționează în raportul ei anual că se impun acțiuni - unele chiar ''imediate'' - pentru ca acest regim să fie menținut.

Documentul atrage atenția că toate cele opt state trebuie să facă mai mult pentru combaterea crimei organizate, iar Republicii Moldova și Ucrainei li se solicită să adopte ''acțiuni imediate'' împotriva corupției.

Republica Moldova este singura țară dintre cele opt căreia Comisia Europeană îi cere să ia măsuri urgente împotriva spălării banilor și corupției.

''Neobligativitatea vizelor pentru partenerii noștri est-europeni și din Balcanii Occidentali este o mare reușită pentru ambele părți. Dar aceasta vine și cu responsabilități'', a declarat în fața presei la Bruxelles comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

El a cerut ''eforturi rapide și susținute pentru a se continua diminuarea migrației ilegale și combaterea corupției și a crimei organizate''.

Migrația ilegală în UE dinspre Ucraina, Serbia și Bosnia rămâne la un nivel ridicat, în timp ce numărul tot mai mare de cereri de azil neîntemeiate formulate de cetățeni moldoveni și georgieni provoacă îngrijorare, menționează raportul.

Comisia Europenă a salutat eforturile Albaniei pentru diminuarea migrației ilegale, precum și decizia Serbiei de a elimina liberalizarea vizelor pentru iranieni, însă și-a exprimat preocuparea față de acordurile acesteia cu alte state privind regimul de călătorii, întrucât astfel există riscul facilitării accesului în UE pentru cetățenii unor state terțe.

''Există loc pentru îmbunătățiri, mai ales în ceea ce privește readmisia cetățenilor țărilor terțe, în special în Serbia'', se constată în raport. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău