Comisia Europeană propune noi norme privind informațiile prealabile referitoare la pasagerii companiilor aeriene

  • 13 Decembrie 2022 18:24
Comisia Europeană propune noi norme privind informațiile prealabile referitoare la pasagerii companiilor aeriene

Comisia Europeană a propus marți, 13 decembrie, noi norme privind datele pasagerilor companiilor aeriene, care vor impune colectarea acestor date inclusiv pentru zborurile efectuate în interiorul UE, scopul propunerii fiind de a combate imigrația ilegală pe toate zborurile care intră în spațiul Schengen și a îmbunătăți gestionarea frontierelor, transmite Agerpres.

Sunt propuse în special noi norme pentru a consolida utilizarea datelor privind informațiile prealabile referitoare la pasageri (API - Advance Passenger Information). Această propunere este una din acțiunile-cheie identificate în strategia UE privind o uniune a securității.

Noile norme vor îmbunătăți utilizarea datelor API pentru efectuarea de verificări ale pasagerilor înainte de sosirea acestora la frontierele externe. Noile norme vor consolida, de asemenea, lupta împotriva criminalității grave și a terorismului în cadrul UE. Acest lucru va elimina o lacună importantă din cadrul juridic actual, respectând, în același timp, standardele UE privind protecția și transmiterea datelor.

Noile norme prevăd colectarea obligatorie a datelor API în scopul gestionării frontierelor și al combaterii imigrației ilegale, pentru toate zborurile care intră în spațiul Schengen, și includ o listă închisă de elemente de date API, mijloacele de colectare a datelor API și un punct unic pentru transferul datelor. Acest lucru va facilita deplasarea persoanelor care călătoresc în spațiul Schengen, reducând din timpul necesar pentru debarcare și controalele fizice la frontieră.

Va fi de asemenea simplificată transmiterea datelor API de către transportatorii aerieni către autoritățile naționale, prin intermediul unui nou router, care va fi gestionat de eu-LISA, o agenție a UE. Această soluție tehnică respectă garanțiile în materie de protecție a datelor cu caracter personal, deoarece doar va transmite și nu va stoca date API.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliul UE și se preconizează că noile norme privind colectarea și transferul datelor API vor fi aplicate integral începând cu 2028.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău