Comisia Europeană propune extinderea cu un an a folosirii certificatului verde, până pe 30 iunie 2023

  • 03 Februarie 2022 15:19
Comisia Europeană propune extinderea cu un an a folosirii certificatului verde, până pe 30 iunie 2023

Comisia Europeană a propus joi ca folosirea certificatului digital COVID-19 (certificatul verde) să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, în vederea înlesnirii călătoriilor în interiorul blocului comunitar, regulamentul care este acum în vigoare prevăzând o valabilitate a acestui certificat până pe 30 iunie 2022, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

''Virusul încă circulă, este prevalent în UE și trebuie să fim pregătiți pentru noi creșteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariția unor noi variante'' ale coronavirusului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.

Certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.

De marți a intrat în vigoare noua regulă stabilită de Comisia Europeană care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului de vaccinare fără doza booster pentru călătoriile intra-europene.

În propunerea anunțată joi, Comisia Europeană a mai cerut și includerea anumitor teste antigen printre testele pentru care să poată fi emis certificatul verde.

O altă propunere are în vedere garantarea că certificatele de vaccinare menționează numărul total corect al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în țara care emite certificatul, întrucât uneori apar astfel de neconcordanțe pe certificatele persoanelor care nu fac toată schema de vaccinare în aceeași țară.

Comisia Europeană propune de asemenea ca certificatele de vaccinare să poată fi emise și persoanelor care participă la testele clinice, măsură ce ''are ca obiectiv susținerea dezvoltării și evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID-19''.

Executivul comunitar a cerut Consiliului UE (statele membre) și Parlamentului European să sprijine cu celeritate propunerea de revizuire a regulamentului anunțată joi, astfel încât noile prevederi să intre în vigoare înainte de 30 iunie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Thu
22
Fri
22
Sat
25
Sun
29
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău