Comisia Europeană plănuiește să reducă cu două treimi dependența UE de gazul din Rusia

  • 08 Martie 2022 18:18
Comisia Europeană plănuiește să reducă cu două treimi dependența UE de gazul din Rusia

Comisia Europeană (CE) a publicat marți planuri privind reducerea dependenței blocului comunitar de importurile de gaze naturale rusești cu două treimi anul acesta și încetarea dependenței de livrările de combustibil din Rusia cu „mult înainte de 2030”, transmite Reuters.

Executivul comunitar va reduce dependența trecând la livrări alternative și extinzând mai rapid energia „verde”. În mare parte implementarea planurilor va fi responsabilitatea guvernelor naționale, conform Agerpres, citat de DIGI24.

„Trebuie să scăpăm de dependența de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia”, a declarat luni președintele CE, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi.

Planul de a pune capăt dependenței de Rusia survine în contextul temerilor că invazia rusă din Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu energie a UE. Gazul din Rusia este transportat în UE prin teritoriul Ucrainei.

Există de asemenea îngrijorări că Moscova ar putea tăia alimentarea ca reacție la sancțiunile impuse Rusiei de UE pentru invadarea Ucrainei.

UE importă marea majoritate a gazului natural pe care îl consumă, iar în 2019 Rusia asigura 41% din importurile blocului comunitar. În acel an, peste un sfert din importurile de țiței ale UE (27%) și aproape jumătate din importurile de cărbune și carburant (47%) proveneau din Rusia.

Von der Leyen a spus că planul Comisiei Europene implică îmbunătățirea eficienței energetice a UE, sporirea investițiilor în producția de energie regenerabilă și schimbarea surselor de energie ale UE cu „furnizori mai de încredere”.

Propunerea urmărește să elimine dependența de petrolul și gazul din Rusia, nu doar să o reducă, a explicat ulterior presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

UE și SUA colaborau încă de dinainte de invazia rusă din Ucraina pentru a garanta furnizări sigure de energie, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. SUA sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE, iar Qatarul a fost identificat de asemenea ca o opțiune.

Președintele american Joe Biden va anunța astăzi interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA, potrivit CNN, care citează trei surse oficiale. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău