Comisia Europeană: Peste 591 de milioane de certificate COVID, generate până în prezent. Utilizarea documentului ar putea fi prelungită

  • 18 Octombrie 2021 18:13
Comisia Europeană: Peste 591 de milioane de certificate COVID, generate până în prezent. Utilizarea documentului ar putea fi prelungită

Statele membre ale Uniunii Europene au eliberat până în prezent peste 591 de milioane de certificate digitale privind COVID. 20 de state membre utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară, indică un raport adoptat luni de Comisia Europeană. Utilizarea documentului, prevăzută inițial până la 30 iunie 2022, ar putea fi prelungită, a mai anunțat Executivul comunitar, potrivit DIGI24.

Comisia a adoptat un raport referitor la certificatul digital al UE privind COVID și la punerea sa în aplicare în întreaga UE, care a avut următoarele concluzii:

  • Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.
  • 43 de țări sunt deja conectate la sistemul UE: 27 de state membre ale UE, 3 țări din Spațiul Economic European (SEE), Elveția și alte 12 țări și teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de țări terțe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuții tehnice cu 28 dintre aceste țări.
  • Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operațional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociația Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori față de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluție introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum și relaxării restricțiilor de călătorie.
  • Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenți au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.
  • 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare și în restaurante, cinematografe și muzee, cu o bază juridică națională suplimentară.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare și de vindecare, precum și utilizarea testelor de depistare a anticorpilor și a celor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare și să reexamineze opțiunile de îndată ce se primesc noi orientări științifice.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE . Acest raport poate fi însoțit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ținând seama de evoluția situației epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

Conform prevederilor actuale, regulamentul referitor la certificatul digital al UE, intrat în vigoare la 1 iulie 2021, se aplică până la 30 iunie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău