Comisia Europeană oferă experți și bani statelor membre pentru a-și deschide porturile pentru migranți
-
24 Iulie 2018 14:41
Comisia Europeană s-a oferit marți să ajute statele membre să fie de acord cu preluarea migranților salvați pe mare, prin furnizarea de echipe de experți și fonduri de la bugetul Uniunii Europene, după ce noul guvern populist din Italia a adoptat o poziția dură pe acest subiect, transmit AFP și dpa.
Pentru a îmbunătăți gestionarea ordonată și eficientă a persoanelor debarcate în Uniunea Europeană, liderii statelor membre au solicitat, la summitul din luna iunie, crearea unor 'centre controlate' în UE. Principalul obiectiv ar fi îmbunătățirea procesului care vizează diferențierea persoanelor care au nevoie de protecție internațională de migranții în situație neregulamentară care nu au dreptul de a rămâne în UE, accelerând în același timp returnările.
Acum, executivul UE a detaliat conceptul 'centre controlate' și măsurile pe termen scurt care ar putea fi luate pentru a îmbunătăți gestionarea migranților care sunt debarcați în Uniunea Europeană. Acordurile de debarcare regionale ar trebui să fie însoțite de dezvoltarea centrelor controlate în UE, iar împreună cele două concepte ar trebui să contribuie la asigurarea unei responsabilități regionale cu adevărat partajate, ca răspuns la provocările complexe în materie de migrație.
Centrele ar urma să fie gestionate de statul membru gazdă, cu sprijin deplin din partea UE și a agențiilor comunitare, și ar putea avea un caracter temporar sau ad-hoc, în funcție de locație. Principalele caracteristici ale acestor centre sunt:
- sprijin operațional deplin, cu echipe formate din polițiști de frontieră europeni, experți în materie de azil, evaluatori în materie de securitate și personal care se ocupă de returnare, și acoperirea tuturor costurilor aferente de la bugetul UE. Echipe de până la 315 de polițiști de frontieră, interpreți, experți în azil, personal de securitate și ofițeri de legătură pentru procedurile de returnare ar putea ajuta la debarcarea navelor care transportă în medie 500 de migranți.
- gestionarea rapidă, sigură și eficientă, ce reduce riscul de deplasări secundare și accelerează procesul de determinare a statutului persoanei în cauză;
- sprijin financiar deplin acordat statelor membre voluntare, menit să acopere costurile operaționale și de infrastructură, precum și sprijin financiar pentru statele membre care acceptă transferuri de persoane debarcate (6.000 euro/persoană). În același timp, țările de debarcare ar putea primi câte 500 de euro/persoană.
Algeria, Tunisia, Libia și Egipt au fost identificate ca potențiale țări de debarcare, în funcție de posibilitatea ca migranții să fie salvați de nave din UE sau de nave din țări terțe. Totuși, până în prezent nicio țară nord-africană nu și-a exprimat dorința de a coopera în această privință.
Comisia Europeană va pune la dispoziție, de asemenea, un punct de contact central pentru coordonarea între statele membre care participă la eforturile de solidaritate. Aceasta va fi o măsură temporară, menită să rămână în vigoare până la instituirea unui sistem complet dezvoltat, în contextul actualei reforme a sistemului european comun de azil.
În plus față de instituirea centrelor controlate, liderii statelor UE au invitat Comisia Europeană să analizeze conceptul de 'acorduri de debarcare regionale', în strânsă cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și în parteneriat cu țările terțe.
Obiectivul acordurilor este de a permite o debarcare rapidă și sigură, pe ambele maluri ale Mediteranei, a persoanelor salvate, în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu principiul nereturnării, și un proces responsabil post-debarcare.
Se preconizează că, în cadrul reuniunii care va avea loc miercuri, ambasadorii statelor membre vor discuta conceptul de 'centre controlate' în UE și posibilitatea de a utiliza rapid un cadru temporar pentru debarcarea în UE a persoanelor salvate pe mare.
Sursa: Agerpres