Comisia Europeană obligă marile platforme online să-și modereze conținuturile: Ce prevederi ar putea fi implementate

  • 26 Aprilie 2023 17:09
Comisia Europeană obligă marile platforme online să-și modereze conținuturile: Ce prevederi ar putea fi implementate

Comisia Europeană a prezentat astăzi o listă cu 19 mari platforme online care, de la sfârșitul lunii august, vor fi supuse unor controale sporite în vederea respectării noilor cerințe europene asupra conținuturilor, a anunțat executivul comunitar într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

Comisia a adoptat, astfel, primele decizii de desemnare prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), desemnând 17 platforme online foarte mari și 2 motoare de căutare online foarte mari, care au cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi pe lună.

Platforme online foarte mari sunt Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twittter, Wikipedia, YouTube și Zalando.

Motoarele de căutare online foarte mari desemnate sunt Bing și Google Search.

Platformele au fost desemnate pe baza datelor privind numărul de utilizatori pe care acestea trebuiau să le publice până la 17 februarie 2023.

Odată desemnate, companiile respective vor trebui să se conformeze, în termen de patru luni, tuturor noilor obligații care le revin în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale. Scopul urmărit este acela de a conferi un rol mai pregnant utilizatorilor online și de a-i proteja, inclusiv pe minori, prin faptul că regulamentul impune serviciilor desemnate obligația de a evalua și a atenua riscurile sistemice la care sunt expuse, precum și de a pune la dispoziție instrumente solide de moderare a conținutului.

În acest sens, se prevede un rol mai pregnant al utilizatorilor, o protecție solidă a minorilor, o moderare mai diligentă a conținutului, mai puțină dezinformare, precum și o mai mare transparență și responsabilitate.

În termen de 4 luni de la notificarea deciziilor de desemnare, platformele și motoarele de căutare desemnate vor trebui să își adapteze sistemele, resursele și procedurile pentru a se conforma cerințelor, vor trebui să instituie un sistem independent de conformitate și să realizeze o primă evaluare anuală a riscurilor, pe care să o transmită apoi Comisiei.

Platformele vor trebui să identifice, să analizeze și să atenueze o gamă largă de riscuri sistemice, de la modul în care conținutul ilegal și dezinformarea pot fi amplificate prin intermediul serviciilor lor, până la impactul asupra libertății de exprimare și a libertății mass-mediei. De asemenea, vor trebui evaluate și atenuate riscurile specifice legate de violența online bazată pe gen și de protejarea minorilor și a sănătății lor mintale în mediul online. Planurile de atenuare a riscurilor prezentate de platformele și motoarele de căutare desemnate vor face obiectul unui audit independent și al unei supravegheri din partea Comisiei Europene.

Respectarea Regulamentului privind serviciile digitale va fi asigurată prin intermediul unei arhitecturi de supraveghere paneuropene. Deși Comisia este autoritatea competentă în materie de supraveghere a platformelor și a motoarelor de căutare desemnate, ea va lucra în strânsă cooperare cu coordonatorii serviciilor digitale în cadrul de supraveghere instituit prin Regulamentul privind serviciile digitale. Aceste autorități naționale, care sunt responsabile și cu supravegherea platformelor și a motoarelor de căutare mai mici, vor trebui să fie instituite de statele membre ale UE până la 17 februarie 2024. Această dată este și termenul până la care toate celelalte platforme vor trebui să se conformeze obligațiilor care le revin în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale și să le asigure utilizatorilor lor protecția și garanțiile prevăzute în regulament.

Pentru a asigura respectarea Regulamentului privind serviciile digitale, Comisia își consolidează, de asemenea, baza de cunoștințe de specialitate integrând cunoștințe multidisciplinare atât interne, cât și externe, și a lansat recent Centrul european pentru transparența algoritmică (ECAT). Acesta va oferi sprijin cu privire la evaluări care trebuie realizate pentru a determina dacă modul în care funcționează sistemele algoritmice respectă sau nu obligațiile de gestionare a riscurilor. Comisia lucrează, de asemenea, la dezvoltarea unui ecosistem digital de asigurare a respectării normelor, care reunește experți din toate sectoarele relevante.

Comisia a lansat marți și o cerere de contribuții cu privire la dispozițiile din Regulamentul privind serviciile digitale referitoare la accesul la date al cercetătorilor. Acestea sunt menite să asigure o monitorizare mai bună a acțiunilor întreprinse de furnizorii de platforme pentru a combate conținutul ilegal, cum ar fi discursurile ilegale de incitare la ură, și pentru a aborda și alte riscuri societale, cum ar fi răspândirea dezinformării, și riscurile care pot afecta sănătatea mintală a utilizatorilor.

Cercetătorii agreați vor putea să acceseze datele oricărei platforme online foarte mari sau ale oricărui motor de căutare foarte mare pentru a efectua cercetări cu privire la riscurile sistemice în UE. Aceasta înseamnă că aceștia vor putea, de exemplu, să analizeze deciziile luate de platforme cu privire la conținutul pe care utilizatorii îl văd online și cu care interacționează, oferindu-li-se în acest sens acces la date nedivulgate anterior. În funcție de feedbackul primit, Comisia va prezenta un act delegat în care va stabili o procedură simplă, practică și clară pentru accesul la date, care să prevadă și garanții adecvate împotriva abuzurilor. Consultarea va dura până la 25 mai

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău