Comisia Europeană: Mărfuri contrafăcute de aproape 740 de milioane euro au fost oprite în vama UE în 2018

  • 19 Septembrie 2019 14:16
Comisia Europeană: Mărfuri contrafăcute de aproape 740 de milioane euro au fost oprite în vama UE în 2018

Numărul de interceptări de mărfuri contrafăcute importate în Uniunea Europeană a crescut în 2018 din cauza majorării semnificative a numărului de colete mici expediate prin poștă sau prin serviciile de curierat expres, conform noilor cifra publicate joi de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Cifrele referitoare la transporturile confiscate au crescut de la 57.433 în 2017 la 69.354 în 2018, deși numărul total de articole reținute a scăzut în comparație cu anii precedenți. În 2018, au fost reținute aproape 27 de milioane de articole care încălcau drepturile de proprietate intelectuală (DPI), având o valoare de piață de aproximativ 740 de milioane de euro.

Principalele categorii de articole reținute au fost țigările, care au reprezentat 15% din volumul total al articolelor reținute, urmate de jucării (14%), de materiale de ambalare (9%), de etichete, marcaje și autocolante (9%) și de îmbrăcăminte (8%). Produsele de uz zilnic personal la domiciliu, cum ar fi articolele de îngrijire a corpului, medicamentele, jucăriile și aparatele electrocasnice, au reprezentat aproape 37% din numărul total al articolelor reținute.

China a rămas în continuare principala țară de origine a mărfurilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Macedonia de Nord a fost principala țară de proveniență a băuturilor alcoolice contrafăcute, iar Turcia a constituit principala sursa a altor băuturi, a parfumurilor și a produselor cosmetice. Autoritățile vamale din UE au constatat o creștere a numărului de ceasuri, telefoane mobile și accesorii, cartușe de imprimantă și tonere, CD-uri/DVD-uri, etichete, marcaje și autocolante contrafăcute provenite din Hong Kong, China. Echipamentele informatice au provenit, în principal, din India, țigările, din Cambodgia, iar materialele de ambalare, din Bosnia și Herțegovina.

"Lucrătorii vamali de pe întreg teritoriul UE au înregistrat un succes remarcabil în urmărirea și confiscarea mărfurilor contrafăcute, care sunt adesea periculoase pentru consumatori. Misiunea lor a devenit și mai dificilă din cauza creșterii numărului de colete mici care pătrund în UE prin intermediul vânzărilor online. Printre priorități se numără, de asemenea, protejarea integrității pieței noastre unice și a uniunii noastre vamale, precum și asigurarea eficace a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul lanțului de aprovizionare internațional. Trebuie să continuăm intensificarea eforturilor de combatere a contrafacerii și a pirateriei", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Un studiu anterior publicat de Comisia Europeană a indicat, de asemenea, că pentru întreprinderile din UE, pierderile de vânzări directe cauzate de mărfurile contrafăcute se ridică la 56 de miliarde de euro pe an, ceea ce corespunde unei pierderi de aproximativ 468.000 de locuri de muncă. Dacă se ia în considerare și efectul de domino asupra altor sectoare, pierderile totale de vânzări se ridică la 92 de miliarde de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău