Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condițiile de intrare în UE pentru cetățenii ruși: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

  • 01 Octombrie 2022 09:11
Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condițiile de intrare în UE pentru cetățenii ruși: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetățenii ruși și să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruși încearcă să-și părăsească țara pentru fugi de mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin.

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autoritățile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetățenilor ruși, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur și la controalele la frontiere, nu și la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european. 

„Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetățenilor ruși, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene. 

După mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști anunțată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 și 20.000 de persoane în plus față de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european. 

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetățenii ruși ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar „examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” și „dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea și revocarea vizelor țin de competența statelor UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
0
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău