Comisia Europeană invită statele membre să construiască o piață a serviciilor pentru întreprinderi mai competitivă

  • 09 Iulie 2021 15:29
Comisia Europeană invită statele membre să construiască o piață a serviciilor pentru întreprinderi mai competitivă

Comisia Europeană a prezentat, vineri, recomandările sale actualizate de reformă privind reglementarea a șapte servicii profesionale pentru întreprinderi, în ideea de a încuraja și sprijini statele membre în crearea unui mediu de reglementare care să conducă la creștere economică, inovare și creare de locuri de muncă, informează un comunicat de presă, scrie AGERPRES.

Recomandările actualizate reflectă progresele foarte limitate înregistrate de statele membre în ceea ce privește reformarea reglementărilor din domeniul serviciilor profesionale de la publicarea recomandărilor inițiale în 2017. Doar câteva state membre au luat măsuri pentru a elimina reglementările disproporționate. În ansamblu, reformele au abordat doar parțial recomandările Comisiei, lăsând loc pentru îmbunătățiri suplimentare în materie de reglementare în majoritatea statelor membre.

Potrivit executivului comunitar, reformele structurale specifice și eficace din aceste sectoare ar aduce beneficii ecosistemelor industriale europene grav afectate de pandemie prin crearea unui mediu de afaceri mai deschis și prin îmbunătățirea opțiunilor, a prețurilor și a disponibilității serviciilor pentru consumatori și industrie.

"Serviciile pentru întreprinderi sunt esențiale pentru economia europeană. Consumatorii europeni, precum și toate ecosistemele industriale depind de acestea. Recomandările de astăzi oferă un nou impuls statelor membre pentru a îmbunătăți competitivitatea și reziliența pieței noastre unice de servicii și pentru a contribui la redresarea post-COVID-19", a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Recomandările se concentrează asupra unui număr de șapte servicii profesionale pentru întreprinderi cu un potențial ridicat de creștere, inovare și creare de locuri de muncă: arhitecți, ingineri, avocați, contabili, agenți de brevete, agenți imobiliari și ghizi turistici. Recomandările abordează normele naționale care reglementează accesul la aceste servicii și exercitarea acestora, de exemplu prin rezervarea unor domenii largi de activitate pentru profesioniștii cu calificări specifice sau prin limitarea tipurilor de forme de societăți și a structurilor de proprietate permise. Aceste practici pot restrânge concurența, precum și accesul întreprinderilor la capital, la economii de scară și la inovare. Într-adevăr, accesul la profesiile reglementate și exercitarea acestora sunt identificate în mod repetat printre cele mai persistente obstacole pentru întreprinderi pe piața unică.

În acest scop, recomandările Comisiei monitorizează progresele în materie de reformă, sporesc gradul de conștientizare cu privire la reglementarea împovărătoare și identifică domeniile în care se pot realiza reforme cu cel mai mare potențial economic.

Comunicarea și recomandările sale fac parte din agenda ambițioasă a Comisiei de a face piața unică europeană a serviciilor mai bine integrată, mai competitivă și mai dinamică, astfel cum se prevede în noua strategie industrială actualizată din 2020 . Ea oferă o acțiune-cheie stabilită în Planul de acțiune al Comisiei privind asigurarea respectării legislației.

Serviciile pentru întreprinderi, dintre care multe sunt servicii profesionale reglementate, reprezintă aproximativ 13% din valoarea adăugată și aproximativ 14% din locurile de muncă din UE. Aceste sectoare furnizează resurse intermediare pentru toate ecosistemele industriale și joacă un rol esențial în economia europeană. Aceasta înseamnă că un sector al serviciilor profesionale care funcționează bine poate fi o sursă semnificativă de creștere economică și bunăstare, iar buna funcționare a acestui sector va fi importantă pentru realizarea unei redresări economice solide în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău