Comisia Europeană intenționează să intensifice eforturile de securitate pe mare și în spațiu

  • 11 Martie 2023 09:00
Comisia Europeană intenționează să intensifice eforturile de securitate pe mare și în spațiu

Comisia Europeană (CE) intenționează să intensifice eforturile de securitate pe mare și în spațiu, potrivit a două documente de strategie adoptate vineri, informează Agerpres.

Aceste inițative survin după ce anul trecut aruncarea în aer a conductelor de gaz Nord Stream a crescut îngrijorările cu privire la siguranța infrastructurii submarine critice.

„Împreună cu aerul, spațiul cosmic și spațiul cibernetic, marea este un domeniu strategic din ce în ce mai disputat", a declarat într-un comunicat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Comisia își propune să adapteze actuala strategie maritimă la "amenințări noi și în evoluție" cu exerciții navale la nivelul UE, operațiuni suplimentare de pază de coastă și cooperare cu alte organizații internaționale precum NATO și ONU, se arată într-un comunicat de presă.

Concurența geopolitică sporită, atacurile hibride și cibernetice, precum și schimbările climatice și degradarea mediului marin se numără printre preocupările CE. În ceea ce privește spațiul, Comisia își propune să înceapă lucrările pentru a asigura accesul la spațiu pe termen lung și pentru a-și spori suveranitatea tehnologică.

Printre obiectivele suplimentare se numără îmbunătățirea protecției sistemului de satelit Galileo al UE, o mai bună detectare a obiectelor spațiale și realizarea de exerciții spațiale.

„Multe dintre lucrurile pe care le facem în spațiu sunt cruciale pentru funcționarea societății și economiei noastre", a spus vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager. "Păstrează serviciile esențiale în funcțiune pentru administrațiile publice, companiile private și cetățeni", a adăugat ea.

CE dorește, de asemenea, să promoveze o înțelegere comună în rândul statelor membre ale UE cu privire la ceea ce pune în pericol sistemele spațiale și infrastructura lor terestră, prin inițierea redactării de rapoarte anuale privind amenințările, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău