Comisia Europeană identifică cinci produse terapeutice ”promițătoare” pentru tratarea COVID-19

  • 29 Iunie 2021 15:37
Comisia Europeană identifică cinci produse terapeutice ”promițătoare” pentru tratarea COVID-19

Strategia UE privind mijloacele terapeutice pentru tratarea COVID-19 a prezentat astăzi primul rezultat, odată cu anunțarea primului portofoliu de cinci terapii care ar putea fi disponibile în curând pentru tratarea pacienților europeni, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, patru dintre aceste produse terapeutice sunt anticorpi monoclonali care fac obiectul unei evaluări continue de către Agenția Europeană pentru Medicamente. Un altul este un imunosupresor, care are o autorizație de introducere pe piață care ar putea fi extinsă pentru a include tratamentul pacienților cu COVID-19, potrivit comunicatului Comisiei.

Această strategie a fost lansată doar în urmă cu 2 luni de zile. Comisia Europeană anunțând atunci că va investi masiv în cercetare pentru a întocmi un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențiale împotriva COVID-19 și, până în iunie 2021.

„Astăzi facem primul pas către un portofoliu larg de produse terapeutice pentru tratarea COVID-19. În timp ce vaccinarea progresează cu o viteză din ce în ce mai mare, virusul nu va dispărea, iar pacienții vor avea nevoie de tratamente sigure și eficiente pentru a reduce povara COVID-19. Obiectivul nostru este clar, ne propunem să identificăm mai mulți candidați de frunte în curs de dezvoltare și să autorizăm cel puțin trei noi produse terapeutice până la sfârșitul anului. Aceasta este Uniunea Europeană a Sănătății în acțiune”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Cele cinci produse se află într-un stadiu avansat de dezvoltare și au un potențial ridicat de a se număra printre cele trei noi produse terapeutice COVID-19 care vor primi autorizație până în octombrie 2021, obiectivul stabilit în cadrul strategiei, cu condiția ca datele finale să demonstreze siguranța, calitatea și eficacitatea acestora.

Produsele sunt:

  • baricitinib imunosupresor (un medicament care reduce activitatea sistemului imunitar) de la Eli Lilly: o cerere de prelungire a autorizației de introducere pe piață pentru indicația COVID-19 este în curs de evaluare.

Anticorpii monoclonali nou dezvoltați în curs de examinare continuă – un instrument de reglementare pentru a accelera evaluarea unui medicament promițător în timpul unei urgențe de sănătate publică:

  • combinația de bamlanivimab și etesevimab de la Eli Lilly: în curs de examinare continuă
  • combinația dintre casirivimab și imdevimab de la Regeneron Pharmaceuticals, Inc. și F. Hoffman-La Roche, Ltd.: în curs de examinare continuă.
  • regdanivimab de la Celltrion: în curs de examinare continuă
  • sotrovimab de la GlaxoSmithKline și Vir Biotechnology, Inc.: în curs de examinare continuă.

Până în octombrie, Comisia va elabora un portofoliu de cel puțin 10 potențiale produse terapeutice COVID-19, bazându-se pe activitatea grupului de experți nou înființat privind variantele COVID-19. Procesul de selecție va fi obiectiv și va avea o bază științifică, cu criterii de selecție convenite cu statele membre. Deoarece sunt necesare diferite tipuri de produse pentru diferite populații de pacienți și pentru diferite stadii și gravități ale bolii, grupul de experți va identifica categoriile de produse și va selecta cele mai promițătoare produse terapeutice candidate pentru fiecare categorie, pe baza unor criterii științifice.

Portofoliul va contribui la obiectivul de a avea cel puțin trei noi produse terapeutice autorizate până în octombrie și, eventual, încă două până la sfârșitul anului. Agenția Europeană pentru Medicamente va începe mai multe revizuiri continue ale unor produse terapeutice promițătoare până la sfârșitul anului 2021, în funcție de rezultatele cercetării și dezvoltării.

Comisia a încheiat recent o achiziție comună de anticorpi monoclonali (casirivimab și imdevimab) și ar putea lansa mai multe până la sfârșitul anului.

Primul eveniment de asociere a industriei privind produsele terapeutice va fi organizat în perioada 12-13 iulie pentru a se asigura că produsele terapeutice, odată autorizate, vor fi produse în cantități suficiente și cât mai curând posibil.

Strategia cuprinde întregul ciclu de viață al medicamentelor: de la cercetare, dezvoltare și fabricare, până la achiziționare și punere la dispoziție pe scară largă.

Ea face parte din uniunea europeană a sănătății, o uniune puternică în care toate țările UE se pregătesc și răspund împreună la crize sanitare și care asigură disponibilitatea unor produse medicale accesibile și inovatoare, incluzând mijloace terapeutice necesare pentru tratarea COVID-19.

Reamintim că Strategia farmaceutică pentru Europa este un proiect ambițios menit să consolideze atenția sistemului farmaceutic european asupra pacientului și să o facă rezilientă pe viitor și la crize sanitare. Aceasta a fost adoptată în noiembrie anul trecut, ca pilon al Uniunii Europene a Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău