Comisia Europeană ia măsuri pentru a îmbunătăți învățarea pe tot parcursul vieții și capacitatea de inserție profesională

  • 10 Decembrie 2021 14:53
Comisia Europeană ia măsuri pentru a îmbunătăți învățarea pe tot parcursul vieții și capacitatea de inserție profesională

Comisia Europeană a făcut vineri un pas important pentru a ajuta statele membre să îndeplinească obiectivul stabilit la Summitului social de la Porto din luna mai, conform căruia, la nivelul UE, până în 2030, 60% din toți adulții să ia parte la activități de formare în fiecare an, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

În acest sens, Comisia a prezentat propuneri de recomandări ale Consiliului privind conturile personale de învățare pe tot parcursul vieții și micro-certificatele, oferind mai multe posibilități oamenilor de a identifica oferte de învățare și oportunități de angajare.

Deținerea unui set solid de competențe oferă oportunități oamenilor, constituie o plasă de siguranță în vremuri nesigure, promovează incluziunea și progresul social și oferă economiei forța de muncă calificată necesară pentru a se dezvolta și a inova. Succesul tranziției digitale și al tranziției verzi depinde de lucrători cu competențe adecvate. Cu toate acestea, prea puține persoane participă la activități de învățare periodice după perioada de educație și formare inițială, deoarece adesea nu dispun de resurse financiare sau de timp pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și a dobândi noi competențe sau nu sunt la curent cu oportunitățile de învățare existente și cu beneficiile pe care le oferă. De exemplu, în peste 90% din locurile de muncă actuale și în aproape toate sectoarele este necesar un anumit nivel de competențe digitale, însă numai 56% dintre adulți aveau competențe digitale de bază în 2019.

"Educația și formarea nu ar trebui să înceteze la terminarea școlii. Acum mai mult ca niciodată, oamenii trebuie să își dezvolte competențele de-a lungul întregii vieți profesionale pentru a răspunde cerințelor unei piețe a forței de muncă în schimbare rapidă. Propunerile Comisiei privind conturile personale de învățare pe tot parcursul vieții și micro-certificatele ne vor ajuta să atingem obiectivul stabilit în Planul de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale ca, până în 2030, 60% din toți adulții să participe la cursuri de formare în fiecare an", a declarat comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

În ceea ce privește conturile personale de învățare pe tot parcursul vieții, propunerea Comisiei urmărește să garanteze că fiecare persoană are acces la oportunități de formare relevante, adaptate nevoilor sale, pe tot parcursul vieții și indiferent dacă sunt sau nu angajate în momentul respectiv. În acest scop, propunerea de recomandare a Consiliului abordează principalele obstacole întâmpinate de oameni în prezent în ceea ce privește formarea - motivație, timp și finanțare - solicitând statelor membre, împreună cu partenerii sociali: să creeze conturi personale de învățare pe tot parcursul vieții și să ofere drepturi la formare pentru toți adulții de vârstă activă; să definească o listă cu cursuri de formare relevante și verificate din punctul de vedere al calității pentru piața forței de muncă care să fie eligibilă pentru finanțare din conturile personale de învățare pe tot parcursul vieții și să o facă accesibilă prin intermediul unui registru digital, de exemplu de pe un dispozitiv mobil; să ofere de oportunități de orientare profesională și de validare a competențelor dobândite anterior, precum și concedii plătite pentru formare.

Cu privire la micro-certificate, acestea certifică rezultatele învățării în urma unei experiențe de învățare de mică amploare (de exemplu, un curs sau o formare de scurtă durată). Ele oferă o modalitate flexibilă și specifică de a ajuta oamenii să își dezvolte cunoștințele, aptitudinile și competențele de care au nevoie pentru dezvoltarea personală și profesională. Propunerea Comisiei urmărește să asigure funcționarea micro-certificatelor la nivelul instituțiilor, al întreprinderilor, al sectoarelor și chiar transfrontalier. În acest scop, statele membre ar trebui să convină asupra: unei definiții comune a micro-certificatelor; elementelor standard pentru descrierea lor, precum și a principiilor-cheie pentru conceperea și emiterea acestora.

Scopul este de a garanta că micro-certificatele sunt de înaltă calitate și sunt emise într-un mod transparent, pentru a consolida încrederea în ceea ce certifică. Acest lucru ar trebui să sprijine utilizarea micro-certificatelor de către cursanți, lucrători și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, care pot beneficia de ele.

Propunerile Comisiei vor fi negociate cu statele membre. După adoptarea lor de către Consiliu, Comisia va sprijini statele membre, partenerii sociali și partenerii relevanți în punerea în aplicare a acestor recomandări ale Consiliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău