Comisia Europeană emite o obligațiune de 2,5 mld. euro pentru a finanța asistența macrofinanciară pentru Ucraina

  • 16 Noiembrie 2022 18:45
Comisia Europeană emite o obligațiune de 2,5 mld. euro pentru a finanța asistența macrofinanciară pentru Ucraina

Comisia Europeană a emis astăzi, 16 noiembrie, o sumă suplimentară de 8,5 miliarde de euro, din care 6 miliarde de euro prin intermediul unei obligațiuni verzi NextGenerationEU pentru programul său de redresare și 2,5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în cadrul programului de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență prezentat în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva țării, informează un comunicat.

Obligațiunea verde NextGenerationEU are o scadență de 10 ani, scadentă la 4 februarie 2033, iar obligațiunea AMF are o scadență de 30 de ani, scadentă la 4 martie 2053.

Odată cu obligațiunea verde de astăzi, Comisia a emis un total de 35,5 miliarde de euro de obligațiuni verzi NextGenerationEU pentru a finanța proiecte ecologice în cadrul planurilor de redresare și reziliență ale statelor membre ale UE.

În total, Comisia a emis un total de 96,5 miliarde de euro pentru finanțare pe termen lung în cadrul NextGenerationEU în 2022 și 167,5 miliarde de euro de la începutul programului, în iunie 2021. Din acest total, 46,5 miliarde de euro au fost emise începând cu iulie 2022. Aceasta reprezintă 93% din obiectivul de finanțare NextGenerationEU al Comisiei pentru a doua jumătate a anului, fiind planificate tranzacții suplimentare până la sfârșitul anului, conform planului de finanțare publicat în iunie 2022, transmite caleaeuropeana.ro.

În ceea ce privește încasările din obligațiunile pe 30 de ani, acestea vor fi utilizate pentru a finanța ultima tranșă a împrumuturilor de asistență macrofinanciară (AMF) acordate Ucrainei. Până în prezent, în 2022, Comisia a mobilizat 6,7 miliarde de euro pentru a finanța împrumuturile AMF acordate Ucrainei. Tranzacția de astăzi urmează plății a 1,2 miliarde de euro în prima jumătate a anului, a unui miliard de euro în august și a două miliarde de euro în octombrie. Până la sfârșitul anului sunt prevăzute alte 500 milioane de euro.

Pentru 2023, odată aprobat, pachetul de sprijin de până la 18 miliarde de euro pe care Comisia l-a propus la 9 noiembrie 2022 va oferi noi împrumuturi foarte avantajoase, care vor fi plătite în tranșe regulate. În cazul în care pachetul legislativ propus la 9 noiembrie va fi adoptat, Comisia va contracta împrumuturi pe piețele de capital utilizând sistemele și procesele pe care le folosește pentru finanțarea NextGenerationEU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău