Comisia Europeană dorește ca certificatul digital de vaccinare să fie gata până pe 19 mai

  • 30 Martie 2021 18:50
Comisia Europeană dorește ca certificatul digital de vaccinare să fie gata până pe 19 mai

Comisia Europeană dorește ca certificatul digital de vaccinare, care va permite o mai bună mobilitate între statele UE în contextul pandemiei COVID-19, să fie gata până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfășura la Madrid începând cu 19 mai, ''pentru a nu pierde vara''.

Este ceea ce a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, după o întâlnire avută marți în capitala Spaniei cu secretarul general al Organizației Mondiale a Turismului (OMT), Zurab Pololikashvili, relatează agenția EFE.

''Este riscant să avansăm date, dar există momente semnalate, precum 1 iunie, începutul verii, 17 mai, dată de la care britanicii au anunțat reluarea mobilității internaționale, și 19 mai, inaugurarea FITUR'', a spus comisarul european la o conferință de presă. ''Ar fi bine să-l avem până atunci pentru a nu pierde vara și pentru inaugurarea FITUR'', a adăugat el.

Parlamentul European și Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte țări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaștere reciprocă a certificatelor ''dacă oferă același tip de informație și fiabilitate''.

Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecție cu noul coronavirus.

''Cine dorește să circule prin Europa și nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum'', a indicat marți vicepreședintele Comisiei Europene. În opinia sa este posibil ca până pe 14 iulie, Ziua Națională a Franței, așadar ''o dată foarte importantă pentru Europa'', circa 70% din populația Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău