Comisia Europeană, dispusă să medieze negocierile dintre Gazprom și Naftogaz

  • 05 Martie 2018 09:14
Comisia Europeană, dispusă să medieze negocierile dintre Gazprom și Naftogaz

Comisia Europeană este dispusă să medieze soluționarea disputei dintre Ucraina și Rusia pe tema livrărilor de gaze naturale - a anunțat comisarul european pentru energie, Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene.

În acest sens, Šefčovič a avut conversații telefonice cu premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, cu șeful companiei ucrainene Naftogaz, Andri Kobolev, precum și cu ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak.

"Discuțiile s-au axat pe preocupările Ucrainei cu privire la presiunea scăzută a gazelor din Rusia la conexiunea cu sistemul ucrainean de transport, tranzitul gazului rusesc către Uniunea Europeană, precum și recenta decizie a instanței de arbitraj de la Stockholm" - se arată într-un comunicat al comisarului european pentru energie, în care menționează disponibilitatea Bruxelles-ului de a fi mediator între Kiev și Moscova în disputa privind gazele naturale.

"Comisia Europeană este pregătită să participe și să acționeze ca intermediar într-un proces tripartit, care anterior și-a dovedit eficiența în depășirea divergențelor dintre părți. Din cauza complexității și a sensibilității acestui subiect, vom continua să studiem în format bilateral posibilitățile unui astfel de proces" - a explicat Šefčovič. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, Ucraina și Rusia au confirmat deja că sunt dispuse să rămână în contact strâns cu UE pe acest subiect.

"Voi monitoriza îndeaproape situația, pentru a mă asigura că există o garanție constantă a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina către UE, deoarece aceasta este prioritatea noastră" - a promis comisarul european pentru energie, Maroš Šefčovič.

Amintim că Gazprom a anunțat vineri că reziliază contractele de vânzare a gazelor către Ucraina, în urma deciziei de joi a unei instanțe de arbitraj din Stockholm, care obligă compania rusă la plata a 2,5 miliarde de dolari către compania ucrainiană Naftogaz.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău