Comisia Europeană demarează o reformă a pactului de stabilitate

  • 05 Februarie 2020 15:35
Comisia Europeană demarează o reformă a pactului de stabilitate

Executivul comunitar a dat miercuri semnalul de începere a unei dezbateri cu privire la reformarea pactului de stabilitate și a regulii sale privind limitarea deficitului public la 3% din Produsul Intern Brut, un subiect exploziv care opune pe de o parte statele din nord, partizane ale aplicării stricte, și cele din sud, care sunt în favoare unei mai mari flexibilități, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Elaborat în momentul lansării monedei euro în 1999, pactul de stabilitate și creștere impune fiecare țări care a adoptat moneda euro un deficit public mai mic de 3% din PIB și o datorie mai mică de 60% din PIB.

Însă aceste reguli sunt frecvent criticate, în special de președintele Franței, Emmanuel Macron, care în luna noiembrie a anului trecut declara că regula de 3% provine dintr-o dezbatere care a avut loc în secolul trecut.

Miercuri la Bruxelles, comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a insistat asupra "nevoii de a sprijini creșterea și, în special, de a mobiliza imensele investiții necesare pentru combaterea schimbărilor climatice".

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat că astăzi normele bugetare comune "sunt percepute ca fiind prea complexe și dificil de comunicat".

Potrivit Comisiei Europene, pachetul privind guvernanța economică și pachetul privind supravegherea și monitorizarea bugetare au fost elaborate pentru a aborda vulnerabilitățile evidențiate de criza economică și financiară. De atunci, contextul economic a evoluat semnificativ. Economia europeană a cunoscut șapte ani consecutivi de creștere. De asemenea, niciun stat membru nu mai face obiectul componentei corective a Pactului de stabilitate și de creștere, așa-numita procedură de deficit excesiv, în condițiile în care, în anul 2011, 24 state membre se aflau în această situație.

În aceste condiții, Comisia invită părțile interesate, inclusiv celelalte instituții europene, autoritățile naționale, partenerii sociali și mediul academic, să se implice în dezbatere pentru a-și exprima opiniile cu privire la modul în care a funcționat până în prezent cadrul de guvernanță economică și la soluțiile posibile de ameliorare a eficacității sale. "Acest proces ar urma să se încheie până la sfârșitul anului 2020", subliniază executivul comunitar.

Potrivit unei surse europene consultată de AFP, se pare că executivul comunitar este reticent la ideea unei reforme complete a regulilor ci va fi vorba mai degrabă de o ajustare. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău