Comisia Europeană coordonează ajutorul de urgență oferit Ucrainei și se pregătește să ajute statele vecine, inclusiv R. Moldova

  • 25 Februarie 2022 16:18
Comisia Europeană coordonează ajutorul de urgență oferit Ucrainei și se pregătește să ajute statele vecine, inclusiv R. Moldova

Comisia Europeană coordonează ajutorul de urgență oferit de țările UE Ucrainei și este pregătită să ajute statele membre de la graniță să-i primească pe ucrainenii care fug din țara lor din cauza invaziei rusești, a anunțat vineri executivul Uniunii Europene, informează EFE, potrivit Agerpres.

În urma solicitării guvernului de la Kiev de asistență în domeniul protecției civile, Bruxelles-ul direcționează provizii suplimentare de articole de îngrijire medicală, precum truse de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecție, dezinfectanți, precum și corturi, echipamente de stingere a incendiilor, generatoare de energie și pompe de apă, a precizat executivul UE într-un comunicat.

Acest sprijin acordat Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE include oferte din partea Sloveniei, României, Franței, Irlandei, Austriei, deja făcute săptămâna trecută, precum și asistență suplimentară din partea Croației, Germaniei, Italiei, Lituaniei, Spaniei, Danemarcei și Suediei, inclusiv peste două milioane de articole de primă necesitate.

În paralel, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a discutat cu miniștrii din România, Polonia, Ungaria și Republica Moldova despre modul în care UE le poate ajuta în ceea ce privește protecția ucrainenilor care fug din țara lor. De asemenea, Republica Moldova a solicitat asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă.

Miniștrii de interne din UE vor avea o reuniune de urgență la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta chestiuni legate de invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat vineri ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, printre acestea fiind de așteptat să fie abordat acest flux migrator excepțional.

Republica Moldova a activat joi seara Mecanismul de Protecție Civilă al UE, solicitând asistență în gestionarea fluxurilor de migrație.

''Solidaritatea nu a contat niciodată mai mult, iar acum este momentul să ne arătăm sprijinul pentru Ucraina", a spus Lenarcic.

Politicianul sloven a adăugat că echipele sale "lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în strânsă cooperare cu țările vecine pentru a le ajuta să ofere protecție ucrainenilor forțați să fugă din țara lor".

Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al UE este în contact permanent cu autoritățile ucrainene și cu țările vecine pentru a canaliza asistența suplimentară, a declarat Comisia Europeană.

Conform estimărilor acesteia, invazia ar putea duce la fuga a până la un milion de persoane către țările din estul Uniunii Europene, inclusiv Polonia, Ungaria, România și Slovacia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău