Comisia Europeană: Consumatorii din UE sunt tot mai conştienţi de amprenta lor asupra mediului. Care sunt cele mai responsabile țări

  • 28 Noiembrie 2019 14:57
Comisia Europeană: Consumatorii din UE sunt tot mai conştienţi de amprenta lor asupra mediului. Care sunt cele mai responsabile țări

Tabloul de bord al condiţiilor pentru consumatori, publicat joi de Comisia Europeană, constată că, în general, discrepanţele dintre diferitele regiuni ale UE în ceea ce priveşte condiţiile pentru consumatori se micşorează, consumatorii sunt mai conştienţi de amprenta lor de mediu, iar normele în materie de protecţie a consumatorilor contribuie la consolidarea încrederii în piaţă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Procentul consumatorilor care cumpără bunuri sau servicii online a ajuns la aproximativ 60% în 2018 şi continuă să crească, în pofida unor disparităţi notabile, care variază de la 84% în Danemarca la aproximativ 20% în România şi Bulgaria. Cu toate acestea, consumatorii au mult mai puţină încredere să cumpere bunuri sau servicii dintr-o altă ţară din UE (48%) decât să cumpere de pe piaţa internă (72%).

În contextul conştientizării tot mai mari a fenomenului încălzirii climatice şi a problemei contaminării planetei cu materiale plastice, sondajul constată că un procent tot mai important de consumatori din UE iau în calcul impactul cumpărăturilor lor asupra mediului. Consumatorii din UE cei mai sensibili la problemele de mediu sunt cei din ţările din sudul (59%) şi estul Europei (57%). În rândul comercianţilor cu amănuntul, cei mai mulţi (71%) consideră că menţiunile "ecologic" utilizate pentru produsele sau serviciile din sectorul lor sunt fiabile.

Condiţiile pentru consumatori s-au înrăutăţit în Europa de Vest, însă continuă să se îmbunătăţească în alte părţi ale UE, ţările din sudul şi estul UE recuperând în bună măsură decalajul faţă de media UE. Cu toate acestea, între ţara cu cel mai mare punctaj (Suedia, 71%) şi cea care a primit cel mai mic punctaj (Croaţia, 53%) rămâne totuşi un decalaj important.

Peste 70% din consumatorii din UE au încredere că vânzătorii cu amănuntul le respectă drepturile de consumatori. Regăsim aceeaşi tendinţă şi de partea cealaltă, peste 70% din comercianţii cu amănuntul afirmând că nu le este greu să respecte legislaţia în materie de protecţie a consumatorilor. În plus, majoritatea comercianţilor cu amănuntul din UE apreciază drept adecvat felul în care se asigură respectarea legislaţiei în materie de protecţie a consumatorului şi de siguranţă a produselor în sectorul lor. Sunt apreciate în mod deosebit măsurile luate pentru asigurarea respectării legislaţiei în materie de siguranţă a produselor, trei sferturi dintre comercianţii cu amănuntul având remarci pozitive cu privire la activitatea de monitorizare realizata de autorităţile publice.

"Conform ultimelor cifre, peste 70% din consumatori au încredere că vânzătorii cu amănuntul le vor respecta drepturile, dar din tablou reiese şi că trebuie continuate eforturile de îmbunătăţire a condiţiilor pentru consumatori şi a încrederii consumatorilor. Iar pachetul de măsuri "Noile avantaje pentru consumatori" va avea exact acest efect: le va oferi consumatorilor şi autorităţilor un cuvânt mai greu de spus. Mă bucur să constat că, atunci când fac cumpărături, consumatorii sunt din ce în ce mai conştienţi de amprenta lor de mediu. Acum, în apropierea sezonului Crăciunului, îi încurajez pe toţi consumatorii să cumpere de la comercianţi de încredere şi într-un mod cu adevărat responsabil, precum şi să îşi cunoască drepturile", a afirmat Vera Jourová, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chişinău
1,05 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
0 °C
Tue
2 °C
Wed
3 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău