Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conținutul generat de inteligența artificială

  • 05 Iunie 19:59
Comisia Europeană cere platformelor online să identifice clar conținutul generat de inteligența artificială

Comisia Europeană dorește ca platformele online să identifice în mod clar conținutul - imagini, sunete, texte - generat de inteligența artificială (AI) pentru a lupta contra riscurilor dezinformării, a anunțat luni vicepreședinta executivului UE pentru valori și transparență, Vera Jourova, potrivit AFP.

Reprezentanta CE a adresat această solicitare semnatarilor codului de bune practici al UE contra dezinformării, cu care s-a întâlnit luni la Bruxelles. Acest cod, ce nu are caracter constrângător juridic, reunește pe bază voluntară aproximativ 40 de organizații, printre care platforme majore precum Facebook, Google, YouTube și TikTok, în timp ce Twitter a părăsit recent acest grup.

''Semnatarii care integrează AI generatoare în serviciile lor precum Bing Chat pentru Microsoft și Bard pentru Google, ar trebui să integreze garanțiile necesare pentru ca aceste servicii să nu poată fi utilizate de către actori răufăcători care generează dezinformare'', a declarat Vera Jourova.

Pe de altă parte, a adăugat reprezentanta CE, semnatarii care au servicii susceptibile de a difuza dezinformare generată de inteligența artificială ar trebui să pună în practică o tehnologie pentru a recunoaște acest conținut și a-l indica în mod clar utilizatorilor.

Începând cu 25 august, cele mai mari platforme, reunind peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE, vor fi supuse unor obligații în cadrul legislației privind serviciile digitale (DSA). Această reglementare prevede ''recurgerea la un marcaj vizibil'' pentru a garanta că ''un conținut audio sau video generat sau manipulat este recognoscibil''.

Însă Comisia Europeană vrea punerea în aplicare a acestei etichete ''imediat'' în cadrul codului de bune practici contra dezinformării.

Printre altele, Uniunea Europeană negociează o legislație specifică privind inteligența artificială, ce prevede obligații de transparență pentru generatorii de conținuturi editoriale de tip ChatGPT, însă aceste discuții între statele membre și eurodeputați încă trenează. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,23 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău