Comisia Europeană avertizează Ungaria asupra utilizării vaccinului anticoronavirus produs de Rusia

  • 19 Noiembrie 2020 19:07
Comisia Europeană avertizează Ungaria asupra utilizării vaccinului anticoronavirus produs de Rusia

Comisia Europeană a avertizat, joi, Ungaria că administrarea vaccinului anticoronavirus importat din Rusia generează riscuri medicale și ar putea afecta încrederea publică, informează agenția Reuters, citată de Mediafax și Digi24.ro.

Ungaria a importat joi primele doze ale vaccinului rus Sputnik V, în cadrul unui plan care ar putea conduce la importuri masive și la producerea vaccinului pe teritoriul ungar, dacă se dovedește a fi sigur și eficient. "Experții ungari vor avea ocazia să studieze vaccinul în următoarea perioadă și să ia o decizie bine-fundamentată privind potențiala utilizare și aprobare", a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Însă Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la Budapesta în privința utilizării unui vaccin neautorizat în spațiul comunitar. "Întrebarea este dacă un stat membru UE ar vrea să le administreze cetățenilor un vaccin care nu a fost revizuit de Agenția Europeană a Medicamentului", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Conform reglementărilor europene, vaccinul Sputnik V trebuie autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului înainte de a fi produs sau utilizat în orice stat membru UE.

"Aici se întâlnesc procedura de autorizare și încrederea în vaccin. Dacă cetățenii noștri încep să emită dubii privind siguranța unui vaccin, dacă nu va trece prin evaluări științifice riguroase pentru dovedirea siguranței și eficienței, va fi mult mai greu să vaccinăm o proporție suficientă a populației", a precizat reprezentantul Comisiei Europene.

Rusia a anunțat că rezultatele testelor intermediare arată că vaccinul Sputnik V are o eficiență de 92% în protejarea oamenilor de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că nu are date din partea Rusiei sau Ungariei privind vaccinul Sputnik V.

Sursa: DIGI24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
31,07
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
22
Mon
25
Tue
23

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău