Comisia Europeană autorizează punerea pe piață a antiviralului Remdesivir

  • 03 Iulie 2020 15:53
Comisia Europeană autorizează punerea pe piață a antiviralului Remdesivir

Comisia Europeană a autorizat vineri "punerea pe piață condiționată" a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu vom omite niciun efort pentru a obține tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condițiile în care autorizația a fost acordată la mai puțin de o lună după depunerea solicitării.

Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), față de 67 de zile cât durează în mod normal, și aprobarea statelor membre. Remdesivir devine astfel "primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19", precizează executivul european.

Punerea pe piață condiționată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele "care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute", în special în "situații de urgență ca răspuns la amenințări la adresa sănătății publice, precum actuala pandemie".

Potrivit EMA, acest tip de aprobare îi permite "să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piață cu date mai puțin complete decât era prevăzut", dacă beneficiile depășesc riscurile.

Dezvoltat inițial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficiență la pacienții spitalizați cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deși efectul său a fost considerat modest.

EMA a anunțat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulți și adolescenți cu vârste de peste 12 ani afectați de pneumonie și care necesită supliment de oxigen, adică pacienți "aflați în stare gravă".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău