Comisia Europeană autorizează punerea pe piață a antiviralului Remdesivir

  • 03 Iulie 15:53
Comisia Europeană autorizează punerea pe piață a antiviralului Remdesivir

Comisia Europeană a autorizat vineri "punerea pe piață condiționată" a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Nu vom omite niciun efort pentru a obține tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condițiile în care autorizația a fost acordată la mai puțin de o lună după depunerea solicitării.

Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), față de 67 de zile cât durează în mod normal, și aprobarea statelor membre. Remdesivir devine astfel "primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19", precizează executivul european.

Punerea pe piață condiționată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele "care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute", în special în "situații de urgență ca răspuns la amenințări la adresa sănătății publice, precum actuala pandemie".

Potrivit EMA, acest tip de aprobare îi permite "să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piață cu date mai puțin complete decât era prevăzut", dacă beneficiile depășesc riscurile.

Dezvoltat inițial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficiență la pacienții spitalizați cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deși efectul său a fost considerat modest.

EMA a anunțat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulți și adolescenți cu vârste de peste 12 ani afectați de pneumonie și care necesită supliment de oxigen, adică pacienți "aflați în stare gravă".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31
Cer acoperit de nori
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
18
Sun
20

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău