Comisia Europeană atrage atenția că restricțiile împreună cu vaccinarea sunt necesare pentru a învinge pandemia

  • 22 Noiembrie 2021 19:23
Comisia Europeană atrage atenția că restricțiile împreună cu vaccinarea sunt necesare pentru a învinge pandemia

Comisia Europeană a transmis luni că ''înțelege'' starea de saturație a cetățenilor după aproape doi ani de pandemie și respectă dreptul la proteste pașnice, dar îndeamnă la respectarea restricțiilor decise de statele UE confruntate cu o înmulțire a cazurilor de COVID-19, întrucât aceste măsuri, împreună cu vaccinarea, sunt ''calea de ieșire'' din această pandemie, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

''Înțelegem că din punct de vedere individual sunteți obosiți de restricții, dar din punctul de vedere al unei comunități este important să rămâneți uniți și să respectați restricțiile, pentru că aceasta este calea de ieșire din pandemie'', a declarat luni la conferința de presă Dana Spinanț, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

După înmulțirea cazurilor de COVID-19 în mare parte din UE mai multe state membre au reintrodus restricții și în ultimele zile au avut loc proteste, unele cu incidente, în Belgia, Olanda și Croația. ''Manifestațiile pașnice sunt un drept fundamental, dar într-o situație de urgență publică unele drepturi pot fi restrânse'', a adăugat Dana Spinanț, amintind că le revine autorităților publice din statele membre să decidă ce măsuri aplică.

Uniunea Europeană, împreună cu partenerii din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), are în prezent pe ansamblul său o rată a vaccinării anti-COVID-19 de 65,5%. Dar se înregistrează diferențe majore de la o țară la alta, procente mari având Portugalia (81 %), Irlanda (76 %) sau Spania (74 %), mai în urmă fiind Germania, Suedia (67% fiecare) sau Austria (64%), iar cele mai slabe rate ale vaccinării sunt în Polonia (53 %), Slovacia (45 %), România (35 %) și Bulgaria (24 %).

''Vaccinați-vă, vaccinați-vă și vaccinați-vă! Acestea sunt cuvintele care ne vor ajuta să ne asigurăm că putem învinge acest virus'', a subliniat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru domeniul sănătății, Stefan de Keersmaecker. ''Ceea ce este clar, cu cifre (...), este că cu cât rata vaccinării este mai ridicată, cu atât este mai mică rata spitalizării și cea a mortalității'', a insistat el.

Conform unor surse de la Bruxelles, în zilele următoare Comisia Europeană va prezenta statelor membre noi recomandări cu privire la călătoriile în interiorul UE, în contextul creșterii rapide a contagierilor. Potrivit Politico.eu, executivul comunitar urmează de asemenea să abordeze posibilitatea condiționării de administrarea dozei de vaccin booster a valabilității certificatului verde după o anumită perioadă de timp

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău