Comisia Europeană ar putea lua măsuri împotriva Germaniei în cazul BCE

  • 11 Mai 2020 09:50
Comisia Europeană ar putea lua măsuri împotriva Germaniei în cazul BCE

Comisia Europeană ar putea lua măsuri împotriva Germaniei în urma deciziei Curții Constituționale a țării, care a cerut BCE să justifice, în decurs de trei luni, dacă achizițiile sale de obligațiuni sunt în conformitate cu mandatul, a anunțat duminică Executivul comunitar, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achizițiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligațiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis săptămâna trecută judecătorii Curții Constituționale a Germaniei, o decizie cu implicații incerte asupra viitorului programului BCE.

Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligațiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziționat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curții Constituționale a Germaniei au ridicat unele obiecții față de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziții de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanțarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

Ca răspuns, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) - care anterior stabilise că programul de achiziții demarat de BCE este conform cu dreptul european - și Comisia Europeană au informat că legislația UE are prioritate față de reglementările naționale, iar deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanțele celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

Duminică, președintele CE, Ursula von der Leyen, a mers mai departe, spunând că Executivul comunitar ar putea lua măsuri împotriva Germaniei.

"Recenta decizie a Curții Constituționale a Germaniei pune în centrul atenției două probleme ale UE: eurosistemul și sistemul juridic european. Acum analizăm în amănunt decizia Curții Constituționale a Germaniei. Și studiem posibilele decizii care vor urma, care ar putea include și declanșarea procedurii de infringement", a declarat șeful CE.

În baza tratatelor UE, Comisia poate iniția proceduri judiciare (numite proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) împotriva unui stat membru care nu aplică legislația UE. Astfel, Comisia poate introduce o acțiune la Curtea de Justiție care, în anumite cazuri, poate impune sancțiuni financiare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău