Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre, planuri de economisire a energiei electrice

  • 01 Septembrie 2022 17:18
Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre, planuri de economisire a energiei electrice

Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre planuri de reducere a consumului de energie electrică, în linie cu acordul voluntar privind scăderea cu 15% a consumului de gaze, însă Bruxelles vrea dezbateri cu țările din UE înainte de a concretiza vreo măsură adițională, relatează agenția EFE.

„Se lucrează la măsuri de urgență privind prețurile la electricitate. De asemenea, ar putea apărea ceva legat de reducerea cererii de energie electrică", a afirmat directorul general pentru Energie din CE, Mechthild Worsdorfer, la Comisia pentru Industrii din Parlamentul European, transmite Agerpres.

Această posibilitate va reprezenta una dintre temele pe care le vor aborda miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene la reuniunea extraordinară convocată la Bruxelles, pe 9 septembrie, unde, de asemenea, se va discuta despre posibilitatea decuplării prețului gazelor de cel al energiei electrice sau impunerea unui preț maxim la gaze.

„Odată ce avem un plan de economisire a gazelor în derulare, cu siguranță electricitatea este alt domeniu pe care am putea, posibil, să îl luăm în calcul. Dar este puțin prematur să spunem că o să propună Comisia Europeană", a spus, la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt pentru Energie al Executivului comunitar, Tim McPhie.

Planurile de economisire a gazelor, pe care deja le implementează o serie de state membre, precum Spania sau Germania, includ deja măsuri pentru reducerea consumului de electricitate, ca de exemplu în ceea ce privește iluminatul stradal, măsuri apreciate de Worsorfer.

Comisia nu are încă în vedere date concrete pentru prezentarea unei propuneri formale privind "mecanismul de urgență" pentru a limita influența costului gazelor în formarea prețurilor pe piața de energie electrică, așa cum a anunțat luni președintele CE, au semnalat surse europene citate de EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău