Comisia Europeană analizează o nouă țintă, îmbunătățită la 45%, privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic

  • 20 Aprilie 2022 15:25
Comisia Europeană analizează o nouă țintă, îmbunătățită la 45%, privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic

Comisia Europeană analizează dacă este posibil ca Uniunea Europeană să atingă în 2030 o țintă mai mare privind ponderea regenerabilelor în mixul energetic, respectiv de 45%, față de targetul actual de 40%, în ideea de accelera tranziția de la combustibilii fosili rusești, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al UE, iar obiectivul privind majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019, a fost propus anul trecut de Executivul comunitar.

"Lucrăm la viteză maximă asupra unei propuneri referitoare la majorarea de la 40% până la 45%, în contextul prețurilor mari la energie", a declarat miercuri Mechthild Woersdoerfer, director general în cadrul Directoratului pentru Energie al CE, la o întâlnire cu parlamentarii europeni.

Conform datelor actuale, în anul 2020, ponderea surselor regenerabile (eoliană, fotovoltaică și biomasă) în mixul de energie al UE a fost de 22%. Această pondere variază foarte mult în rândul statelor membre, de la peste 50% în Suedia până la sub 10% în Luxemburg.

Prin Planul Național Integrat Energie-Schimbări Climatice, ținta națională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este de 27,9%. Cu toate acestea, în anul 2019, Comisia Europeană a recomandat României să majoreze, până la "cel puțin" 34% ținta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, reprezentând contribuția acesteia la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030.

Stabilirea unei noi ținte mai ambițioase va depinde de statele membre UE și de Parlamentul European, care negociază această nouă țintă în cadrul unui amplu pachet legislativ destinat reducerii mai rapide a emisiilor poluante.

Un obiectiv privind o pondere de 45% a regenerabilelor în mixul energetic în 2030 este deja susținut de negociatorul șef al Parlamentului European, dar și de organizațiile reprezentative ale industriei regenerabilelor, precum SolarPower Europe, chiar dacă industria a cerut Executivului comunitar să facă mai mult pentru a rezolva problema întârzierilor în obținerea autorizațiilor necesare.

Markus Pieper, negociatorul șef al Parlamentului European, a spus că este nevoie urgentă de o nouă analiză, astfel încât să poată să îi informeze pe eurodeputați cu privire la negocierile în derulare și în acest sens a îndemnat Comisia să nu aștepte până la toamnă să vină cu o nouă analiză. "Altfel, o vom lua de la capăt", a susținut Pieper.

Bruxelles-ul estimează că o triplare a capacităților de producție de energie eoliană și fotovoltaică în UE până în 2030, care ar însemna un plus de 480 de Gigawați de energie eoliană și 420 de Gigawați de energie fotovoltaică, ar permite blocului comunitar să economisească 170 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Comisia Europeană urmează să publice în luna mai un plan pentru renunțarea la combustibilii fosili din Rusia până în 2027. Mechthild Woersdoerfer a spus că acest plan va include și o propunere legală pentru ca proiectele din domeniul energiilor regenerabile să obțină autorizațiile necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău