Comisia Europeană analizează o nouă taxă, reprezentând mai puțin de 0,2% din cifra de afaceri a marilor companii

  • 01 Iunie 2020 16:47
Comisia Europeană analizează o nouă taxă, reprezentând mai puțin de 0,2% din cifra de afaceri a marilor companii

Impunerea unei noi taxe companiilor ar putea genera zece miliarde de euro pe an pentru a ajuta la finanțarea planurilor de stimulare, și va reprezenta mai puțin de 0,2% din cifra de afaceri a marilor companii care beneficiază de piața unică a UE, a anunțat luni Comisia Europeană (CE), transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Conform planului care ar urma să fie supus aprobării celor 27 de state membre ale UE, Comisia Europeană va împrumuta de pe piață o sumă fără precedent - 750 miliarde euro - pentru a finanța cheltuielile menite să redreseze economiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19). Executivul comunitar a propus câteva posibile taxe pentru a ajuta la achitarea datoriei, inclusiv o nouă taxă pentru piața unică, care ar putea intra în vigoare în 2024 sau după acest an.

"În funcție de modul în care se stabilește taxa, ar putea fi obținuți aproximativ zece miliarde de euro, fără a reprezenta un efort excesiv pentru orice firmă individuală. Zece miliarde de euro este mai puțin de 0,2% din cifra de afaceri generată de operațiunile din UE ale acelor mari companii", a precizat un purtător de cuvânt al CE.

Oficialul UE a adăugat că veniturile anuale așteptate reprezintă o estimare preliminară și vor depinde de diversele opțiuni luate în considerare pentru noua taxă.

Această taxă face parte dintr-un pachet de opțiuni de majorare a veniturilor, care include o taxă pe carbon, venituri din extinderea schemei de tranzacționare a emisiilor de poluare și o taxă pe companiile digitale.

Duminică, într-un interviu acordat Financial Times, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a cerut statelor membre să sprijine introducerea mai multor noi taxe, printre care și o taxă anuală care va fi percepută de la 70.000 de mari companii pentru acces pe piața unică, în ideea de a finanța programul de relansare economică.

Johannes Hahn a spus că nu există alte alternative decât a da Comisiei Europene noi surse de venituri directe (sau propriile resurse), prin care să-și asigure serviciul datoriilor, ce urmează a fi asumate conform planului de 750 de miliarde de euro dezvăluit săptămâna trecută. Printre aceste surse de venituri ar putea să fie inclusă și o taxă anuală care va afecta 70.000 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri globală de peste 750 de milioane de euro.

Orice taxă comună la nivelul UE are nevoie de aprobarea guvernelor tuturor celor 27 de state membre și a Parlamentului European. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău