Comisia Europeană acuză Kremlinul de "instrumentalizarea rușinoasă" a migranților la granița ruso-finlandeza

  • 17 Noiembrie 2023 18:21
Comisia Europeană acuză Kremlinul de

Comisia Europeană a remarcat vineri ''o creștere a sosirilor'' de migranți la frontiera dintre Rusia și Finlanda, denunțând "instrumentalizarea rușinoasă" a acestora de către Moscova, relatează Agerpres.

Finlanda a anunțat închiderea unei părți a frontierei sale cu Rusia, acuzând Moscova că încearcă să destabilizeze țara lăsând migranții să treacă frontiera.

"Comisia remarcă o creștere a sosirilor de solicitanți de azil în situație ilegală dinspre Rusia spre Finlanda", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, în cadrul conferinței de presă cotidiene.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a discutat joi cu prim-ministrul finlandez Petteri Orpo.

"Instrumentalizarea migranților de către Rusia este rușinoasă. Susțin pe deplin măsurile luate de Finlanda. Și le mulțumesc polițiștilor de frontieră finlandezi că apără frontierele noastre europene", a declarat ea pe platforma X (fosta Twitter), în urma acestei discuții telefonice.

Finlanda, care are o frontieră de 1.340 de km cu Rusia, a constatat de la sfârșitul lui august un aflux de migranți fără viză originari din Orientul Mijlociu și din Africa, în special din Irak, Somalia și Yemen, potrivit poliției sale de frontieră.

Guvernul finlandez suspectează Moscova că încearcă să destabilizeze Finlanda, care a aderat în aprilie la NATO.

În august, Polonia a acuzat Republica Belarus, aliată a Moscovei, și Rusia că orchestrează un val de migrații pentru a destabiliza frontiera poloneză.

Deja în 2021, Minskul a fost acuzat că a organizat de pe teritoriul său un aflux de migranți, originari din Orientul Mijlociu, la frontierele UE. Mii de exilați au traversat atunci sau au încercat să traverseze frontierele Letoniei, Lituaniei și Poloniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău