Comisia Europeană acceptă angajamentele propuse de Aspen de reducere cu 73% a prețurilor unor medicamente împotriva cancerului

  • 10 Februarie 2021 18:38
Comisia Europeană acceptă angajamentele propuse de Aspen de reducere cu 73% a prețurilor unor medicamente împotriva cancerului

Aspen trebuie să își reducă, în medie, cu 73% prețurile pe care le practică în Europa pentru șase medicamente esențiale împotriva cancerului și trebuie să asigure, pentru o perioadă semnificativă, furnizarea în continuare a acestor medicamente care nu mai sunt protejate prin brevete, a anunțat joi Comisia Europeană, preluat de Agerpres.

Executivul comunitar a decis ca angajamentele propuse de Aspen să devină obligatorii din punct de vedere juridic în temeiul normelor antitrust ale UE.

"Ca urmare a deciziei adoptate joi, Aspen trebuie să își reducă drastic prețurile în întreaga Europă pentru șase medicamente care sunt esențiale în tratamentul anumitor forme grave de cancer al sângelui, inclusiv al mielomului și al leucemiei. Tratamentul unor pacienți, printre care se numără și copii de vârste mici, depinde de aceste medicamente. Angajamentele asumate de Aspen vor permite sistemelor de sănătate europene să facă economii de mai multe zeci de milioane de euro și vor asigura menținerea disponibilității acestor medicamente esențiale. Decizia adoptată astăzi transmite un semnal puternic altor societăți farmaceutice dominante, atenționându-le să nu adopte practici abuzive în ceea ce privește stabilirea prețurilor, pentru a profita de sistemele noastre de sănătate", a declarat vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței.

La 15 mai 2017, Comisia a anunțat deschiderea unei investigații oficiale referitoare la practicile societății Aspen în ceea ce privește stabilirea prețurilor pentru șase medicamente esențiale împotriva cancerului care nu mai sunt protejate prin brevete, utilizate în principal în tratamentul leucemiei și al altor cancere hematologice. După ce a cumpărat aceste medicamente împotriva cancerului de la o altă societate, Aspen a început, în 2012, să își majoreze treptat prețurile, adesea cu câteva sute de procente, în toate țările din Europa în care le vindea.

Analiza preliminară efectuată de Comisie cu privire la informațiile contabile ale Aspen a arătat că, după majorările prețurilor, societatea în cauză a obținut în mod constant profituri foarte ridicate de pe urma vânzărilor acestor medicamente împotriva cancerului în Europa, atât ca valoare absolută, cât și în comparație cu nivelurile profitului obținut de societăți similare din sector. Prețurile practicate de Aspen au depășit, în medie, cu aproape trei sute de puncte procentuale costurile sale relevante, inclusiv după contabilizarea unei rate de rentabilitate rezonabile, chiar dacă au existat diferențe de la un produs la altul și de la o țară la alta.

Investigația Comisiei nu a identificat niciun motiv legitim care să justifice nivelurile foarte ridicate ale profitului obținut de Aspen. În special, medicamentele în cauză ale Aspen nu mai sunt protejate prin brevete de 50 de ani, ceea ce înseamnă că orice investiție în cercetare și dezvoltare efectuată pentru aceste medicamente a fost deja recuperată.

Aspen a putut să aplice aceste majorări ale prețurilor deoarece pacienții și medicii nu aveau, în general, alternative la utilizarea acestor medicamente specifice împotriva cancerului. Atunci când autoritățile naționale au încercat să opună rezistență cererilor societății Aspen de a majora prețurile, aceasta a mers până la a amenința că retrage respectivele medicamente de pe lista națională a medicamentelor rambursabile și, în unele cazuri, a fost pregătită chiar să se retragă din activitatea de furnizare normală a medicamentelor pe piață.

Practicile Aspen au afectat întregul Spațiu Economic European (SEE), cu precizarea că nu toate medicamentele în cauză se vând în toate țările.

Prin urmare, Comisia și-a exprimat profunda preocupare cu privire la faptul că acest comportament al societății Aspen ar putea încălca normele UE în materie de concurență care, în anumite condiții, interzic impunerea unor prețuri excesive clienților.

Ca răspuns la preocupările Comisiei, Aspen a prezentat un set de angajamente. În iulie 2020, Comisia a consultat părțile interesate pentru a verifica dacă angajamentele propuse ar elimina preocupările în materie de concurență identificate de Comisie. În lumina rezultatelor testului de piață, Aspen a efectuat anumite ajustări ale angajamentelor propuse inițial.

Comisia a constatat că angajamentele finale ale Aspen oferă o soluție rapidă, cuprinzătoare și durabilă la preocupările în materie de concurență pe care le-a identificat și, prin urmare, a decis ca aceste angajamente să devină obligatorii din punct de vedere juridic.

Angajamentele Aspen prevăd următoarele: în întreaga Europă, Aspen își va reduce prețurile pentru cele șase medicamente împotriva cancerului, în medie, cu aproximativ 73 %, pentru a le aduce, în medie, sub prețurile din 2012, anul în care societatea a început să majoreze prețurile. De asemenea, prețurile reduse vor fi prețurile maxime pe care Aspen le va putea percepe în următorii zece ani, acestea urmând să intre deja în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2019, și Aspen garantează că va furniza medicamentele în următorii cinci ani și că, timp de încă cinci ani după încheierea acestei perioade, fie va continua să le furnizeze, fie va pune autorizația sa de introducere pe piață la dispoziția altor furnizori.

Angajamentele vor rămâne în vigoare timp de zece ani. Sub supravegherea Comisiei, un administrator fiduciar va monitoriza punerea în aplicare și respectarea angajamentelor.

Aspen este o societate farmaceutică de talie mondială, cu sediul în Africa de Sud, care are o serie de filiale în Europa.

Dacă societatea Aspen încalcă angajamentele, Comisia o poate sancționa cu o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri la nivel mondial, fără a fi necesar să dovedească existența unei încălcări a normelor antitrust ale UE. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău