Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de mln de euro pentru Republica Moldova

  • 01 August 2022 15:01
Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară de 150 de mln de euro pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a virat astăzi prima tranșă de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, pe o rețea de socializare, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, din cele 50 de milioane de euro, 35 de milioane sunt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile. „Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina”, a menționat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul a declarat că plățile sunt condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progresele înregistrate în domenii cheie agreate cu Uniunea Europeană, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică.  

„Faptul că prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost deja virată de Comisia Europeană arată că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese în aceste domenii. Banii sunt foarte utili pentru Republica Moldova, dar nu sunt suficienți. Trebuie să facem mai mult. Republica Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație, chiar dacă gestionarea refugiaților a pus și pune o mare presiune pe economia țării. De aceea, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară. Sunt sigur că Parlamentul European va aproba aceste inițiative la fel de repede cum a aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a subliniat Siegfried Mureșan.

Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, la 6 aprilie curent, decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova. Asistența are două componente: 30 mln de euro – grant și 120 mln de euro – împrumut. Aceasta va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău