Comisia Europeană a prezentat un proiect de reformă a Codului frontalier Schengen

  • 14 Decembrie 2021 20:00
Comisia Europeană a prezentat un proiect de reformă a Codului frontalier Schengen

Comisia Europeană dorește să se permită transferul dintr-un stat membru în altul al migranților aflați în situație ilegală prinși la frontiera lor comună, indică un proiect de reformă a spațiului Schengen, prezentat marți, o prioritate a viitoarei președinții franceze a Consiliului Uniunii Europene, informează AFP, citat de Agerpres.

Migrantul în cauză va trebui să fie prins în cadrul unei operațiuni a poliției realizate în comun de cele două țări într-o zonă frontalieră. Prin autorizarea acestui demers în zone de câțiva kilometri față de frontieră, Comisia dorește să evite pe cât posibil chiar controalele la graniță, care perturbă funcționarea normală a pieței interne și libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.

Executivul comunitar intenționează astfel să încadreze mai departe posibilitatea ca un stat membru să prelungească controalele la frontierele interne din spațiul Schengen și să consolideze armonizarea măsurilor luate la frontierele externe în fața amenințărilor sanitare precum o pandemie.

În timp ce Schengen este în principiu un spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne între 26 de țări (22 de state membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), mai multe state au reintrodus controale aleatorii ale identității la frontiere în ultimii ani, în urma crizei migrației din 2015 și a amenințării teroriste.

Mai recent, restricțiile impuse de statele membre pentru a limita răspândirea COVID-19 au fragmentat și mai mult spațiul Schengen de liberă circulație.

Șase țări - Franța, Germania, Danemarca, Austria, Norvegia și Suedia - au reintrodus din 2015, toate pentru șase luni, aceste controale, autorizate de Codul frontalier Schengen cu titlu excepțional și de o manieră provizorie.

''Ca toate succesele, Schengen trebuie să fie consolidat pentru a face față numeroaselor provocări'', a declarat vicepreședintele CE pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas.

Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară va prezida Consiliul UE în primul semestru din 2022, a făcut din această reformă a spațiului Schengen una dintre prioritățile sale, el cerând ''mai multă eficacitate'' contra migrației ilegale.

''Prin propunerile noastre de astăzi, vom veghea ca eventualele controale la frontiere să nu fie introduse decât ca ultimă soluție, pe baza unei evaluări comune și pentru durata necesară'', a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău