Comisia Europeană a evaluat modul în care Facebook, Google și Twitter combat „dezinformarea”

  • 23 Aprilie 2019 18:50
Comisia Europeană a evaluat modul în care Facebook, Google și Twitter combat „dezinformarea”

Comisia Europeană a apreciat marți că platformele Facebook, Google și Twitter au făcut progrese în combaterea dezinformării online, dar cele două din urmă încă mai trebuie să înregistreze progrese la capitolul publicității prin blocuri tematice, și le-a cerut tuturor celor trei să facă accesibile metodologiile și datele lor astfel încât verificatorii de date și analiștii independenți să le poată evalua serviciile, relatează agențiile dpa și EFE și un comunicat al executivul comunitar.

Această instituție face începând din decembrie o evaluare lunară a aplicării unui cod de conduită pentru combaterea ''dezinformării'' online, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare din luna mai. Marile companii din sectorul internetului au semnat în mod ''voluntar'' acest document și s-au angajat să închidă conturile frauduloase sau pe acelea care răspândesc ''știri false'', să controleze publicitatea electorală sau să coopereze cu entități independente de verificare a datelor.

În evaluarea comunicată marți, Comisia Europeană salută eforturile Facebook, Google și Twitter de a începe etichetarea publicității politice, precum și măsurile luate de Facebook și Twitter pentru a face disponibile pentru public bazele lor de date cu anunțuri publicitare.

Însă toate cele trei platforme încă mai trebuie să-și adapteze tehnologia astfel încât experți precum așa-numiții ''fact checkers'' să le poată evalua anunțurile online, estimează Comisia Europeană. Ea atenționează totodată Google și Twitter că nu au făcut deloc progrese în sporirea transparenței pentru publicitatea prin blocuri tematice, considerată de Comisia Europeană ca fiind foarte importantă pentru alegerile din luna mai.

Dar Comisia Europeană salută faptul că toate cele trei platforme au desfășurat ințiative de ''promovare a alfabetizării mass-media și de formare a jurnaliștilor și staffului de campanie''.

Totuși, dacă angajamentele voluntare asumate de aceste platforme nu merg suficient de departe, executivul comunitar avertizează că ar putea introduce reguli obligatorii.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău