Comisia Europeană a efectuat verificări neanunțate la birourile Gazprom din Germania

  • 31 Martie 2022 15:47
Comisia Europeană a efectuat verificări neanunțate la birourile Gazprom din Germania

Oficiali ai Uniunii Europene au inspectat săptămâna aceasta birourile subsidiarelor germane ale companiei Gazprom, în cadrul unei anchete privind rolul gigantului rus al gazelor naturale în creșterea prețurilor pe continent la niveluri record, informează Bloomberg citând surse oficiale.

Inspectorii europeni au vizitat birourile unor companii, inclusiv Gazprom Germania GmbH și Wingas GmbH, care aprovizionează aproximativ 20% din piața germană, au declarat sursele citate, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private.

Verificările au avut loc în contextul în care Europa își intensifică ancheta pentru a stabili dacă comportamentul Gazprom a provocat o creștere a prețurilor la gaze și a agravat criza energetică din regiune, au declarat persoanele respective.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze informațiile, însă executivul european a dat publicității un comunicat în care anunță că a efectuat verificări neanunțate la sediile mai multor societăți din Germania care își desfășoară activitatea în domeniul furnizării, transportului și depozitării gazelor naturale.

“Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că societățile inspectate ar fi încălcat normele UE în materie de concurență care interzic abuzul de poziție dominantă”, se arată în comunicatul remis CaleaEuropeană.ro.

Funcționarii Comisiei au fost însoțiți de omologii lor din cadrul autorității naționale germane de concurență.

Inspecțiile neanunțate reprezintă o etapă preliminară de investigare a practicilor anti-concurențiale suspectate, mai arată sursa citată.

Verificările din partea Comisiei Europene vin pe un fond de tensiuni majore între Europa și Rusia pe tema gazului ce provine din această țară, UE fiind decisă să renunțe la dependența sa de hidrocarburile rusești ca urmare a războiului declanșat de Moscova în Ucraina. Simbolic, Germania a anulat deja procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2, care ar fi majorat importurile europene de gaze din Rusia, iar Comisia Europeană a demarat planuri pentru a reduce cererea de gaze din Rusia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău