Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Ungariei din cauza legii privind ONG-urile cu finanțare externă

  • 18 Februarie 2021 15:26
Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Ungariei din cauza legii privind ONG-urile cu finanțare externă

Comisia Europeană a declanșat joi procedura de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea sa privind organizațiile neguvernamentale cu finanțare externă, indică un comunicat al executivului comunitar citat de Euractiv și Agerpres.

Comisia a decis să îi trimită Budapestei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat hotărârii Curții de Justiție a UE (CJUE) în cazul C-78/18 Comisia versus Ungaria.

În decizia sa din 18 iunie 2020, CJUE a ajuns la concluzia că legea ungară privind ONG-urile (legea transparenței) încalcă regulile UE cu privire la libera circulație a capitalului și drepturile fundamentale de protecție a datelor personale și libertatea de asociere, protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE.

În particular, Curtea a evidențiat că dreptul la liberă asociere constituie una dintre bazele esențiale ale unei societăți democratice și pluraliste și include drepturile organizațiilor societății civile de a căuta, a-și asigura și a utiliza resurse.

CJUE a ajuns la concluzia că legislația ungară amenință rolul societății civile de actor independent în societățile democratice, subminând dreptul lor la liberă asociere, creând un climat de neîncredere față de ele și limitând confidențialitatea donatorilor.

Executivul UE consideră că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deciziei respective, în pofida apelurilor repetate ale Comisiei de a proceda urgent în această privință. În particular, Ungaria nu a revocat legea transparenței, care a fost găsită ca fiind contrară legislației UE.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a lua și a implementa toate măsurile cerute pentru remedierea situației. În caz contrar, Comisia poate decide să se adreseze CJUE cu propunerea de impunere a unor sancțiuni financiare.

Legea din Ungaria privind ONG-urile s-a numărat printre măsurile adoptate de guvernul condus de Viktor Orban împotriva a ceea ce consideră a fi o influență străină nedreaptă, având legătură cu dezacordurile sale cu miliardarul american George Soros, care s-a născut la Budapesta.

Orban a acuzat organizațiile neguvernamentale finanțate de Soros de amestec politic. George Soros a respins acuzațiile, spunând că e vorba de „distorsionări și minciuni” menite a crea un inamic extern fals pentru a distrage atenția cetățenilor ungari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău