Comisia Europeană a blocat tranzacția dintre Thyssenkrupp și Tata Steel, ce ar fi creat al doilea producător european de oțel

  • 12 Iunie 2019 08:48
Comisia Europeană a blocat tranzacția dintre Thyssenkrupp și Tata Steel, ce ar fi creat al doilea producător european de oțel

Autoritățile antitrust ale Uniunii Europene (UE) au blocat planificata fuziune dintre producătorul german de oțel ThyssenKrupp AG și rivalul indian Tata Steel, apreciind că tranzacția ar fi dus la majorarea prețurilor și la reducerea concurenței, transmit DPA și Reuters.

Fuziunea ar fi creat al doilea mare producător de oțel din Europa, după ArcelorMittal.

Concesiile oferite de cele două companii nu sunt adecvate, în timp ce importurile din terțe țări nu vor putea compensa majorarea prețurilor care va rezulta în urma tranzacției, a anunțat marți Comisia Europeană (CE).

"Oțelul este crucial pentru multe lucruri pe care le utilizăm în viața noastră de zi cu zi, cum ar fi mașinile și conservele. Milioane de europeni lucrează în aceste sectoare și companiile depind de prețurile competitive ale oțelului pentru a vinde la nivel global. Această fuziune ar fi redus concurența și ar fi majorat prețurile pentru diferite produse din oțel", a apreciat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Decizia afectează o industrie în care sunt aproximativ 360.000 de angajați în Europa.

Luna trecută, Thyssenkrupp anunțase că va renunța la fuziunea cu Tata Steel, deoarece Comisia Europeană ar urma să blocheze tranzacția.

Cele două companii nu au vrut să facă vreo concesie pentru a obține aprobarea Executivului comunitar pentru această tranzacție, deoarece astfel s-ar fi redus planificatele reduceri de costuri, a precizat într-un comunicat Thyssenkrupp. Analiștii avertizaseră că Thyssenkrupp și Tata ar putea fi nevoite să vândă o parte din active pentru a obține aprobarea autorităților de reglementare.

În condițiile în care Thyssenkrupp este al treilea mare producător de oțel din Europa, după ArcelorMittal și Tata Steel, acordul ar fi creat al doilea mare producător de oțel din Europa, cu unități de producție în Germania, Marea Britanie și Olanda și aproximativ 48.000 de angajați.

Tranzacția dintre Tata și Thyssenkrupp ar fi dus la reduceri anuale de costuri de până la 600 de milioane de euro.

Grupul ThyssenKrupp este prezent și în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale și servicii. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău