Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă („smart grid”) al României în valoare de aproximativ 150 milioane euro

  • 25 Noiembrie 09:01
Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă („smart grid”) al României în valoare de aproximativ 150 milioane euro

Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă („smart grid”) al României, dezvoltat în parteneriat de către Delgaz Grid SA, compania de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, parte a grupului E.ON, CNTEE Transelectrica SA, operatorul național de transport și sistem, și MAVIR, operatorul de transport maghiar, informează Transelectrica, potrivit Agerpres. 

Proiectul „Smart Grid” Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN) a fost inclus pe lista a 5-a a Proiectelor de Interes Comun (PCI), adoptată la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană, și are o valoare de aproximativ 150 milioane euro.

Citiți și: Faza a doua a gazoductului BRUA, inclusă de Comisia Europeană pe cea de-a cincea listă a Proiectelor de Interes Comun

„Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, iar implementarea acestuia se va derula pe o perioadă de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF). În urma adoptării sale de către Comisie, Actul Delegat ce cuprinde proiectul celei de-a 5-a liste PCI va fi prezentat Parlamentului European și Consiliului. Ambii legiuitori au la dispoziție două luni pentru a accepta sau a respinge lista – proces care poate fi prelungit cu încă două luni, dacă este necesar. În baza prevederilor legale aplicabile, legiuitorii nu au posibilitatea de a modifica proiectul de listă”, se precizează în comunicatul Transelectrica. 

Proiectele de Interes Comun sunt proiecte-cheie de infrastructură energetică transfrontalieră pentru construirea unei piețe interne a energiei a UE, mai integrată și mai rezilientă, și pentru urmărirea obiectivelor în materie de energie și climă.

Cea de-a 5-a listă PCI cuprinde 98 de proiecte: 67 în domeniul transportului și stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de rețele de CO2 și 5 proiecte de rețele de distribuție energie electrica inteligente. De asemenea, lista a 5-a PCI cuprinde încă 4 proiecte de interes comun dezvoltate de CNTEE Transelectrica SA, parte a Clusterului România – Serbia “Mid Continental East Corridor”, incluzând: Linia de Interconexiune dintre Reșița (RO) și Pancevo (RS), Linia Internă dintre Porțile de Fier și Reșița, Linia Internă dintre Reșița și Timișoara/Sacalaz, precum și Linia Internă dintre Arad și Timișoara/Sacalaz.

Potrivit Transelectrica, prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie electrică, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât la nivel național, cât și european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun. Astfel, se estimează modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, instalarea în rețeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

„CARMEN va contribui în mod direct la creșterea capacității de preluare în rețeaua de joasă tensiune a electricității produse din surse regenerabile de către prosumatori, proiectul reprezentând un pas extrem de important în direcția accelerării greenificării și digitalizării rețelei de transport și distribuție a energiei electrice gestionate de cei trei parteneri”, se mai precizează în comunicat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
3
Wed
3
Thu
6

Curs oficial BNM 27 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău