Comisia Europeană a aprobat noi programe Interreg, incluzând 10 state membre, Ucraina și R. Moldova, cu o finanțare din partea UE în valoare de 533 de milioane de euro

  • 06 Decembrie 2022 13:40
Comisia Europeană a aprobat noi programe Interreg, incluzând 10 state membre, Ucraina și R. Moldova, cu o finanțare din partea UE în valoare de 533 de milioane de euro

Comisia Europeană a aprobat la începutul acestei luni patru noi programe Interreg, incluzând 10 state membre, Ucraina și Republica Moldova, cu o finanțare din partea UE în valoare de 533 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027, destinată consolidării cooperării transfrontaliere și transnaționale, stimulării tranziției verzi și sprijinirii asistenței medicale și educației, transmite Agerpres.

Aceste programe vor beneficia de finanțare consolidată în contextul deciziei Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invadării Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane de euro, alocați inițial acestor două țări, pentru consolidarea cooperării cu Ucraina și Moldova.


Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, 77 de milioane de euro sunt destinate cooperării transfrontaliere dintre România și Republica Moldova pentru o calitate superioară a educației și a asistenței medicale și o mai bună conservare a naturii. Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale și în reziliența față de acestea. În același timp, programul va contribui la conservarea biodiversității, sprijinind și dezvoltarea economică a comunităților locale.

Programul va investi în educație și formare (de exemplu, în construcția și modernizarea școlilor și a universităților, în modernizarea echipamentelor digitale). Va fi finanțat accesul la asistență medicală în scopul de a se aborda disparitățile dintre serviciile medicale din mediul urban și cele din mediul rural în România, iar Moldova va primi echipamente medicale noi de înaltă performanță. În fine, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău