Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice

  • 24 Februarie 2021 16:37
Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice

Comisia Europeană a adoptat miercuri o nouă strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice, care definește calea de urmat pentru a face față consecințelor inevitabile ale schimbărilor climatice, informează un comunicat el executivului comunitar, preluat de Agerpres.

Strategia pleacă de la ideea că deși UE face tot posibilul pentru a atenua schimbările climatice, blocul comunitar trebuie să fie pregătit să facă față consecințelor ineluctabile ale schimbărilor climatice - de la valuri de căldură mortale și secete devastatoare, la distrugerea pădurilor și la eroziunea litoralului ca urmare a creșterii nivelului mării.

Propunerile prezentate miercuri pleacă de la Strategia de adaptare la schimbările climatice din 2013, scopul lor fiind să se concentreze mai degrabă pe soluții decât pe înțelegerea problemei și să se treacă de la planificare la punerea în aplicare.

"Pandemia de COVID-19 ne-a reamintit cu fermitate că un nivel de pregătire insuficient poate avea consecințe dezastruoase. Nu există niciun vaccin împotriva crizei climatice, dar putem totuși să o combatem și să ne pregătim pentru efectele sale ineluctabile", a declarat vicepreședintele executiv al CE pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, citat în comunicat.

"Impactul schimbărilor climatice se resimte deja atât în interiorul, cât și în afara Uniunii Europene. Noua strategie de adaptare la schimbările climatice ne permite să ne accelerăm și să ne aprofundăm pregătirile. Dacă ne pregătim încă de pe acum, putem să construim un viitor rezilient la schimbările climatice", a adăugat el.

Pierderile economice cauzate de multiplicarea fenomenelor meteorologice extreme sunt în creștere. În UE, luând în calcul numai aceste pierderi, se poate constata că ele depășesc deja, în medie, 12 miliarde de euro pe an.

Estimările prudente arată că expunerea economiei actuale a UE la o încălzire globală de 3°C peste nivelurile preindustriale ar antrena o pierdere anuală de cel puțin 170 de miliarde de euro.

Schimbările climatice afectează nu numai economia, ci și sănătatea și bunăstarea europenilor, care suferă din ce în ce mai mult din cauza valurilor de căldură. La nivel mondial, catastrofa naturală cea mai letală din 2019 a fost valul de căldură din Europa, în urma căruia 2.500 de persoane și-au pierdut viața, notează executivul comunitar.

CE consideră că la acțiunile de adaptare la schimbările climatice trebuie să participe toate componentele societății și toate nivelurile de guvernare, atât în interiorul, cât și în afara UE.

Pentru construirea unei societăți reziliente la schimbările climatice executivul UE își propune să acționeze prin îmbunătățirea cunoștințelor referitoare la impactul schimbărilor climatice și a soluțiilor de adaptare, prin intensificarea planificării adaptării la schimbările climatice și prin multiplicarea evaluărilor riscurilor climatice, prin accelerarea măsurilor de adaptare și prin sprijinirea consolidării rezilienței la schimbările climatice la scară mondială.

Potrivit noii strategii, măsurile de adaptare trebuie să se bazeze pe date solide și pe instrumente de evaluare a riscurilor care să fie puse la dispoziția tuturor: de la familiile care cumpără, construiesc și renovează o locuință, la întreprinderile din regiunile de coastă sau la fermierii care își planifică culturile.

Pentru a realiza acest lucru, strategia propune acțiuni menite să sporească cunoștințele referitoare la adaptare astfel încât să se poată colecta mai multe date, de mai bună calitate, asupra riscurilor și a pierderilor legate de climă, care apoi să fie puse la dispoziția tuturor.

La Climate-ADAPT, platforma europeană pentru cunoștințe în materie de adaptare, care va fi consolidată și extinsă, se va adăuga un observator specific în domeniul sănătății pentru a se urmări, a se analiza și a se preveni cu mai multă acuratețe impactul schimbărilor climatice asupra sănătății.

Schimbările climatice au repercusiuni la toate nivelurile societății și în toate sectoarele economiei, ceea ce înseamnă că măsurile de adaptare trebuie să fie sistemice. CE va continua să includă considerații privind reziliența la schimbările climatice în toate domeniile de politică relevante și va sprijini dezvoltarea și punerea în aplicare în continuare a strategiilor și a planurilor de adaptare, cu trei priorități transversale: integrarea adaptării în politica macrobugetară, găsirea unor soluții bazate pe natură în materie de adaptare și luarea unor măsuri de adaptare locale.

Politicile UE de adaptare la schimbările climatice trebuie să fie în concordanță cu poziția de lider mondial al blocului celor 27 în materie de atenuare a schimbărilor climatice, notează comunicatul CE. În consecință, UE va promova abordări subnaționale, naționale și regionale în materie de adaptare, axându-se în special pe adaptarea în Africa și în statele insulare mici în curs de dezvoltare.

De asemenea, UE va amplifica sprijinul acordat rezilienței și pregătirii în materie de climă pe plan internațional, prin furnizarea de resurse, acordând prioritate luării de poziție și sporind eficacitatea, prin intensificarea finanțării internaționale și prin consolidarea implicării și a schimburilor la nivel mondial cu privire la adaptare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,08
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,36 m/s
Fri
25
Sat
25
Sun
25
Mon
28
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău