Comisia Europeană: 71% din conținuturile online considerate a fi discursuri ilegale de incitare la ură sunt eliminate

  • 22 Iunie 2020 18:15
Comisia Europeană: 71% din conținuturile online considerate a fi discursuri ilegale de incitare la ură sunt eliminate

Rezultatele celei de a cincea evaluări a Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, publicate luni, arată că 90% din conținutul semnalat este evaluat de companiile informatice în decurs de 24 de ore, iar 71% din conținuturile considerate a fi discursuri ilegale de incitare la ură sunt eliminate, informează Comisia Europeană pe site-ul său.

Rata medie de eliminare, similară celei înregistrate în evaluările anterioare, arată că platformele respectă în continuare libertatea de exprimare și evită eliminarea conținuturilor care nu pot fi considerate drept discursuri ilegale de incitare la ură. Platformele au răspuns și au oferit feedback la 67,1 % din notificările primite. Acest procent este mai mare decât în exercițiul de monitorizare precedent (65,4 %). Cu toate acestea, doar Facebook informează utilizatorii în mod sistematic; toate celelalte platforme trebuie să aducă îmbunătățiri.

''Invit platformele să elimine lacunele observate în cele mai recente evaluări, în special în ceea ce privește furnizarea de feedback către utilizatori și transparența. În acest context, viitorul act legislativ privind serviciile digitale va aduce o schimbare binevenită. Acesta va crea un cadru european pentru serviciile digitale și va completa acțiunile de combatere a discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online pe care UE le desfășoară deja. Comisia va avea în vedere, de asemenea, adoptarea de măsuri obligatorii de asigurare a transparenței pentru platforme, pentru a clarifica modul în care acestea abordează discursurile ilegale de incitare la ură pe platformele lor'', a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție, citat pe site-ul Comisiei.

La rândul său Vera Jourova, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat că ''este momentul să se garanteze faptul că toate platformele au aceleași obligații în cadrul pieței unice în ansamblu și să se clarifice în legislație responsabilitățile platformelor de a spori siguranța online a utilizatorilor. Ceea ce este ilegal offline rămâne ilegal și online".

Comisia Europeană va examina modalitățile de a stimula toate platformele care au de a face cu discursuri ilegale de incitare la ură să instituie sisteme eficace de notificare și de acțiune. În plus, Comisia va continua în 2020 și 2021 să faciliteze dialogul dintre companiile informatice și organizațiile societății civile care își desfășoară activitatea pe teren pentru a combate discursurile ilegale de incitare la ură, în special pentru a favoriza cooperarea cu echipele de moderare a conținutului, precum și înțelegerea reciprocă privind specificitățile juridice locale ale discursurilor de incitare la ură.

Decizia-cadru privind combaterea rasismului și a xenofobiei incriminează incitarea publică la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională ori etnică. Discursurile de incitare la ură, așa cum sunt definite în decizia-cadru menționată, constituie o infracțiune și atunci când sunt formulate în mediul online.

Ca răspuns la proliferarea discursurilor de incitare la ură cu caracter rasist și xenofob din mediul online, Comisia Europeană și patru mari companii informatice (Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube) au prezentat, la 31 mai 2016, un Cod de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online. De atunci, au aderat la cod și Instagram, Google+, Snapchat, Dailymotion și Jeuxvideo.com. Toate părțile interesate se reunesc în mod regulat sub egida Grupului la nivel înalt pentru combaterea rasismului și a xenofobiei, pentru a discuta provocările și progresele înregistrate.

Fiecare exercițiu de monitorizare a fost efectuat pe baza unei metodologii stabilite de comun acord, care permite compararea rezultatelor în timp. Cel de-al cincilea exercițiu a fost efectuat pe o perioadă de 6 săptămâni, între 4 noiembrie și 13 decembrie 2019, de către 34 de organizații ale societății civile și 5 organisme publice care au raportat cu privire la rezultatele unui eșantion total de 4 364 de notificări din partea tuturor statelor membre (plus Regatul Unit), cu excepția Luxemburgului, a Țărilor de Jos, a Maltei și a Danemarcei. Notificările au fost transmise fie prin canale de raportare accesibile tuturor utilizatorilor, fie prin canale specifice accesibile doar notificatorilor/raportorilor de încredere.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău