Comisia Europeană: „Cărbunele, gazul și petrolul din Arctica trebuie să rămână în subteran”

  • 13 Octombrie 2021 20:00
Comisia Europeană: „Cărbunele, gazul și petrolul din Arctica trebuie să rămână în subteran”

Uniunea Europeană dorește să negocieze un moratoriu internațional pentru a interzice exploatarea zăcămintelor de gaz, petrol și cărbune în Arctica și ar putea interzice achiziționarea de hidrocarburi extrase din această regiune, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

''Cărbunele, gazul și petrolul trebuie să rămână în subteran în această regiune'', a pledat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, într-o conferință de presă, scrie DIGI24.

Comisia, a spus el, dorește să studieze împreună cu partenerii săi ''o obligație juridică multilaterală de a nu mai autoriza exploatarea rezervelor de hidrocarburi în Arctica sau în regiunile adiacente și nici să cumpere aceste hidrocarburi dacă ar fi produse''.

UE se poate baza pe moratorii parțiale privind explorarea hidrocarburilor în Arctica instituite cu Statele Unite, Canada sau Groenlanda, a precizat comisarul european.

''Nu suntem naivi'', a admis el, apreciind că ''vor fi necesare eforturi diplomatice intense, dar UE trebuie să fie un exemplu''.

La rândul său, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a menționat că ''Arctica se schimbă rapid din cauza impactului încălzirii globale, a concurenței crescute pentru resursele naturale și a rivalităților geopolitice''.

''Aceste evoluții arată că Europa trebuie să își definească în general interesele geopolitice pentru a promova stabilitatea, securitatea și cooperarea pașnică în Arctica'', a spus el, potrivit unui comunicat.

Diplomația UE este asociată cu pregătirea acestei strategii în Arctica de către comisarul Sinkevicius.

Această regiune, a susținut Sinkevicius, ''se încălzește de trei ori mai repede decât restul planetei. Topirea gheții și dezghețarea permafrostului în Arctica accelerează și mai mult schimbările climatice și au efecte enorme.

Cererea tot mai mare de combustibili pentru a relansa economiile afectate în întreaga lume de pandemia de COVID-19 determină o creștere a interesului pentru rezervele din regiune.

UE va trebui să convingă Statele Unite, Canada, Rusia, Norvegia, Islanda să accepte un astfel de moratoriu. Dar Rusia a făcut din exploatarea resurselor arctice - petrol, gaze și minerale - o prioritate strategică.

''Zona arctică are un potențial enorm. În ceea ce privește resursele, este vorba de 15 miliarde de tone de petrol și o sută de mii miliarde de m3 de gaz. Suficient pentru zeci sau chiar sute de ani'', a subliniat în septembrie vicepremierul rus, Aleksandr Novak, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, profitabilitatea exploatării acestor resurse va depinde în parte de ruta maritimă nordică, denumită și pasajul de Nord-Est. Această rută arctică permite scurtarea la jumătate a distanței față de ruta prin Canalul Suez și urmează să simplifice livrarea de hidrocarburi către Asia de Sud-Est, conectând oceanele Atlantic, Pacific și Arctic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,53
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Fri
20
Sat
23
Sun
16
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău