Comisia Electorală Centrală încearcă să excludă orice finanțare a politicului din R. Moldova din exterior (Revista presei)

  • 25 Iulie 09:02
Comisia Electorală Centrală încearcă să excludă orice finanțare a politicului din R. Moldova din exterior (Revista presei)

Ziarul de Gardă publică un interviu cu Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană. „Cel mai mare risc este să nu înțelegem valoarea acestei ferestre de oportunitate care ne este oferită astăzi. Ele vin foarte rar”, a subliniat viceprim-ministra referindu-se la deschiderea UE pentru R. Moldova.

Într-o anchetă despre tragedia din Parcul Sarmizegetusa, unde a murit un copil electrocutat, Ziarul de Gardă a reconstituit filmul evenimentelor și a constatat că lucrările de renovare a parcului au costat peste 18 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei s-au cheltuit doar pentru rețelele electrice publice de iluminat stradal. Investiția nu s-a făcut din bani publici, ci din contul unei companii private care a primit în schimb, în 2021, în urma scandalului privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în sectorul Botanica, permisiunea de a construi mai multe blocuri locative în acel sector al capitalei.

Ministerul Sănătății a demarat o anchetă în cazul tinerei decedate urmare a unei intervenții de micșorare a stomacului la o clinică privată, scrie portalul Anticorupție.md. Ministerul Sănătății a demarat o anchetă în cazul decesului tinerei de 29 de ani din Chișinău, la două luni după o intervenție chirurgicală bariatrică la o clinică privată. Familia tinerei decedate cere o investigare completă a situației și acuză Spitalul Repromed de corupție, neglijență și malpraxis. De cealaltă parte Spitalul Repormed face trimitere la „o presupusă intoxicație de origine neidentificată”.

Fără buget pentru Chișinău în continuare: Consilierii au eșuat aprobarea proiectului, titrează Jurnal.md. Proiectul a fost examinat la ședința Consiliului municipal de ieri, însă pentru el au votat doar 24 de consilieri, număr insuficient de voturi pentru aprobarea în primă lectură. Pentru aprobarea bugetului au votat 20 de consilieri ai Partidului Mișcarea Alternativa Națională, doi din Partidul Comuniștilor și câte unul din formațiunile Partidul Nostru și Partidul „Renaștere”. 19 consilieri ai Partidului Acțiune și Solidaritate și 5 consilieri ai Partidului Socialiștilor s-au abținut, iar un consilier al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a votat împotrivă. Președinta fracțiunii PAS, Zinaida Popa, a declarat că „nu a fost susținut un buget incompetent, care nu este orientat pe rezolvarea problemelor oamenilor”.

Înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, Comisia Electorală Centrală încearcă să „excludă orice finanțare a politicului din R. Moldova din exterior”, afirmă vicepreședintele comisiei, Pavel Postica, în podcastul „Pe Agendă” al Europei Libere. El spune că autoritățile electorale moldovene examinează nu doar fluxuri ilegale de bani venite (direct) din Rusia, dar și din țări terțe. Pavel Postica dă asigurări că autoritatea electorală va face tot posibilul ca „în politicul din R. Moldova să fie implicat doar politicul din R. Moldova”. La modul practic, autoritatea electorală și instituțiile de drept trebuie să stabilească „legătura cauzală dintre resursele financiare din Federația Rusă și politica din Republica Moldova”, însă procesul este de cele mai multe ori unul „complicat”. El a amintit că la alegerile generale locale din 2023 CEC a reușit să scoată în evidență anumite scheme de finanțare ilegală a concurenților electorali din partea fostului partid Șor, „cu resurse financiare enorme parvenite din Federația Rusă, prin intermediul altor țări, care urmau a fi utilizate în campania electorală din Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău