Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea judecătorilor care au candidat ca membri în CSM. Din totalul de 28 de judecători, doar 5 au promovat evaluarea

  • 07 Februarie 2023 13:09
Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea judecătorilor care au candidat ca membri în CSM. Din totalul de 28 de judecători, doar 5 au promovat evaluarea

Procesul de evaluare a judecătorilor care au candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii s-a încheiat. Comisia de pre-vetting a anunțat într-un comunicat că din cei 28 de judecători înscriși în concurs, doar cinci au trecut evaluarea, scrie Radio Chișinău.

CSM urmează să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor pentru a alege noua componență a Consiliului, a explicat pentru  Radio Chișinău expertul, Vladislav Gribincea. El este de părere că procesul a durat prea lent. 

„Concluziile – la moment, noi nu avem nici un candidat din partea Curții Supreme de Justiție și Curții de Apel, care este eligibil pentru a candida pentru CSM. La ziua de astăzi, actualul CSM are șapte zile pentru a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor pentru a alege viitorul Consiliu. Acest Consiliu urmează a fi convocat în cel mult 35 de zile. Din ziua de astăzi, 42 de zile în total. Asta înseamnă că, la finele lunii martie, am putea avea aleși cel puțin patru membri ai CSM din rândul judecătorilor. Mulți dintre judecători care nu au promovat evaluarea au contestat deciziile la Curtea Supremă de Justiție. CSJ a suspendat unele din aceste contestații și a trimis dosarul la Curtea Constituțională. Aceste contestații nu reprezintă o piedică pentru convocarea sau derularea alegerilor în CSM”.

Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a scris că există rezerve față de acest exercițiu, atât din interiorul sistemului, cât și din afara lui, dar acest lucru este firesc și semn că lumea nu este indiferentă față de procesele din justiție.

Amintim că Reforma justiției face parte din cele nouă recomandări formulate de către Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE. Reformarea sistemului de justiție a început cu evaluarea pre-vetting - verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM, urmând să treacă prin această procedură membrii CSP și CSJ.

La finele lunii trecute, Sergiu Litvinenco a recunoscut că procesul de pre-vetting are loc mai lent decât a fost stabilit în 2022, subliniind că membrii comisiei au decis că este mai importantă calitatea și corectitudinea deciziilor decât viteza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău