Comisia de lichidare a Partidului ȘOR a fost creată, ce urmează? Precizările ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru

  • 31 August 2023 08:34
Comisia de lichidare a Partidului ȘOR a fost creată, ce urmează? Precizările ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru

Ministerul Justiției din Republica Moldova a creat marți comisia de lichidare a Partidului ȘOR, declarat neconstituțional de către Înalta Curte. Potrivit ministrei de resort, Veronica Mihailov-Moraru, acum urmează notificarea unor instituții ale statului privind radierea formațiunii politice conduse de fugarul Ilan Șor. Precizările au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„După un șir de intervenții pe partea legală, fiindcă Curtea Constituțională a decis dizolvarea de drept a acestui partid, urmare a constatărilor care le-a făcut a desemnat Ministerul Justiției pentru a forma această comisie de lichidare. Dar am avut nevoie de niște ajustări în lege deoarece, legislația cu privire la partide prevedea anumite norme de a ne pune într-o situație dificilă de a implementa până la capăt această hotărâre. Acum am constituit această comisie de lichidare și totodată prin acest ordin s-au desemnat și lichidatorii, două persoane care vor fi lichidatori. Dar deciziile vor fi luate colegial în cadrul acestei comisii de lichidare”, a declarat ministra Justiției în platoul TVR Moldova.

De asemenea, șefa de la Justiției a precizat că urmează o inventariere a bunurilor deținute de Partidul ȘOR care ar putea ajunge în gestiunea statului.

„Acum comisia de lichidare a notificat mai multe organe de drept, Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Servicii Publice, astfel încât se notifică oficial despre demararea procedurii de lichidare. Se va face o inventariere a tuturor bunurilor acestui partid, se va identifica care sunt debitorii, creditorii, valorificarea creanțelor, iar mai apoi se va face un bilanț care se va aproba și se va decide radierea acestui partid”, a menționat ministra Justiției.

Amintim că marți, 29 august, Ministerul Justiției a anunțat despre cearea Comisiei de lichidare a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CC), care va fi formată din șapte membri. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial.

Partidul „Șor” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie anul curent de către Curtea Constituțională. Procesul de examinare a solicitării de a fi scos în afara legii a Partidului „Șor” a fost inițiat în baza unei sesizări depuse la CC de către Guvern, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității acestuia.

La ședințele de judecată au fost expuse probe potrivit cărora Partidul „Șor” ar fi mituit alegători și participanți la proteste, precum și ar fi organizat transportarea acestora. Reprezentanții Partidului „Șor” au respins afirmațiile și le-au calificat drept „politice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău