Comisia de la Veneția va prezenta săptămâna aceasta avizul referitor la Legea Procuraturii

  • 02 Decembrie 2019 20:21
Comisia de la Veneția va prezenta săptămâna aceasta avizul referitor la Legea Procuraturii

Pe 6-7 decembrie, la Strasbourg va avea loc cea de-a 121-a ședință plenară a Comisiei de la Veneția.

Ordinea de zi a ședinței include o serie de subiecte importante, inclusiv adoptarea unui aviz amicus curiae pentru Curtea Constituțională a R.Moldova cu privire la Legea privind procuratura și răspunderea penală a judecătorilor Înaltei Curți. În cadrul ședinței, Comisia de la Veneția își va alege, de asemenea, președintele, adjuncții săi și alți înalți reprezentanți.

Amintim că președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat foarte preocupat de conflictele dintre diferite instituții ale statului în Republica Moldova, după întâlnirea pe care a avut-o zilele trecute cu ministrul Justiției Fadei Nagacevschi. El a invitat instituțiile din Republica Moldova să colaboreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar, potrivit unui comunicat al instituției.

Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii, se mai subliniază în declarație. Totodată, competențele constituționale trebuie folosite întotdeauna pentru a atinge obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese ascunse sau corporative, se mai arată în declarație.

Gianni Buquicchio a solicitat tuturor instituțiilor din Republica Moldova să coopereze corect și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea sistemului judiciar și a procuraturii, în conformitate cu Constituția și cu principiile internaționale ale democrației și statul de drept.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău