Comisia de la Veneția își va prezenta în martie opinia privind modificarea Constituției R. Moldova

  • 12 Februarie 2020 17:00
Comisia de la Veneția își va prezenta în martie opinia privind modificarea Constituției R. Moldova

Comisia de la Veneția își va prezenta, luna viitoare, opinia privind proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova. Solicitarea a fost depusă săptămâna trecută de Ministerul Justiției de la Chișinău.

Potrivit modificărilor propuse, judecătorii vor fi numiți doar de președintele Rep. Moldova, fiind exclus rolul Parlamentului la învestirea magistraților Curții Supreme de Justiție. Șeful statului va avea dreptul să respingă o singură dată candidaturile înaintate de CSM.

Imunitatea judecătorilor ar putea fi redusă la una funcțională, iar aceștia nu vor mai avea un termen de probă de cinci ani și ar trebui numiți, din start, până la atingerea plafonului de vârstă.

Proiectul prevede excluderea din componența Consiliului Superior al Magistraturii a ministrului Justiției, a procurorului general și a președintelui CSJ. Mandatul membrilor CSM va dura șase ani și va fi unic.

La 22 ianuarie, Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Legea supremă poate fi revizuită la inițiativa unei treimi din cei 101 de deputați sau a Guvernului. Modificările se aprobă cu votul a două treimi din parlamentari.

În cazul subiectelor care privesc caracterul suveran, independent și unitar al statului, precum și cele referitoare la neutralitatea permanentă, trebuie organizat referendum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău