Comisia de control al finanțelor publice a luat act de raportul auditului asupra administrării veniturilor publice de către Serviciul Vamal

  • 26 Aprilie 2023 15:54
Comisia de control al finanțelor publice a luat act de raportul auditului asupra administrării veniturilor publice de către Serviciul Vamal

Comisia de control al finanțelor publice a luat act de raportul auditului conformității asupra administrării veniturilor publice de către Serviciul Vamal în anii 2020-2021, anunță Serviciul de presă al Parlamentului.

Concluzia de bază este că, în această perioadă, Serviciul Vamal a dispus de un sistem parțial funcțional din punctul de vedere al conformității administrării veniturilor publice.

Totodată, auditul atestă unele deficiențe și aspecte problematice. Deși veniturile vamale planificate în anul 2020 au fost executate, în evoluție, în raport cu aceeași perioadă a anului precedent, acestea s-au micșorat cu 369,8 mil. lei (1,6%), iar în anul 2021, față de anul precedent, au crescut cu 6.026,9 mil. lei, sau cu 26,8% față de cifra de control aprobată. În opinia auditorilor, acest fapt denotă că planificarea veniturilor publice necesită a fi îmbunătățită.

De asemenea, se constată lipsa normelor metodologice de evidență și raportare a veniturilor efectiv calculate din drepturile de import-export, ceea ce cauzează unele deficiențe la raportarea veniturilor calculate efectiv. Sunt rezerve la disciplina de plată în aspectul acumulării restanțelor, la funcționarea sistemului informațional al Serviciului Vamal, la respectarea procedurii de aplicare succesivă a metodelor de determinare a valorii în vamă a mărfurilor, la transparența unor tranzacții cu produse petroliere, la controlul intern managerial.

Autorităților centrale de specialitate și organelor de drept le-au fost adresate mai multe recomandări în vederea soluționării deficiențelor identificate în raport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău