Comisia de control al finanțelor publice a examinat raportul Curții de Conturi privind situațiile financiare la MAEIE
-
01 Decembrie 2021 13:21
Comisia de control al finanțelor publice a audiat, în ședința de astăzi, raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene încheiate la 31 decembrie 2020, prezentat de Curtea de Conturi. Informațiile se referă la bilanțul contabil, precum și la rapoartele privind veniturile și cheltuielile, fluxul mijloacelor bănești, executarea bugetului.
Potrivit opiniei auditorilor, cu unele excepții, rapoartele financiare oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil.
Totuși, analiza a constatat și unele deficiențe.
Auditorii atrag atenția asupra incertitudinii privind recunoașterea dreptului Republicii Moldova asupra imobilelor din cadrul unei ambasade, precum și asupra nivelului redus de executare a investițiilor capitale prevăzute pentru construcția unei alte ambasade.
Totodată, evaluarea a scos în evidență faptul că unele misiuni diplomatice și oficii consulare au întocmit contractele de închiriere a reședințelor fără a indica suprafața închiriată.
De asemenea, în raport se menționează că în anul 2020, misiunile diplomatice și oficiile consulare au încheiat mai multe contracte de prestări servicii cu persoane angajate în funcția de asistenți consulari (traduceri și secretariat) care sunt rude de gradul unu ale diplomaților și angajaților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.
În unele ambasade au fost încheiate suplimentar contracte cu persoane fizice pentru servicii de conducere a automobilului, deși statele de personal includ funcția de șofer.
Totodată, s-au constatat abateri la conformitatea deplasărilor în interes de serviciu. De exemplu, în unele cazuri scopul deplasării este declarat ”transportarea poștei diplomatice”, pe când de facto sunt transportați angajați sau membri ai familiilor ori persoane străine, numele acestora nefiind stipulate în ordin.
Probele de audit acumulate denotă probleme și la capitolul plata indemnizației, dar și un nivelul scăzut al activităților de control realizate prin intermediul sistemelor informaționale, alte abateri.
Suplimentar la datele prezentate de Curtea de Conturi, vicepreședintele Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, a menționat cazul de contrabandă cu anabolizanții, solicitând informații privind evoluția acestui dosar.
Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a reiterat responsabilitatea instituțiilor publice în ce privește disciplina financiară.
”Fiind instituție bugetară, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene trebuie să utilizeze banii publici în mod transparent și cu eficiență maximă”, a subliniat deputata.
Comisia de control al finanțelor publice a solicitat Ministerului intensificarea eforturilor în vederea neadmiterii pe viitor a lacunelor, eficientizarea proceselor operaționale, utilizarea cu randament înalt a banilor bugetari.