Comisia de anchetă privind activitatea „Open Dialog” organizează luni audieri. Maia Sandu cere ședință deschisă

  • 11 Noiembrie 2018 12:18
Comisia de anchetă privind activitatea „Open Dialog” organizează luni audieri. Maia Sandu cere ședință deschisă

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” ( Dialog Deschis) și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice va organiza audieri, luni, 12 noiembrie, potrivit unui anunț al Parlamentului.

La încheierea acestora, președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea va susține un briefing.

Anterior, președinta PAS Maia Sandu a anunțat că refuză să facă declarații la audierile organizate de Comisie, cerând o ședință publică în acest caz, nu una cu ușile închise.

Organizarea unei ședințe cu ușile închise privind presupusa finanțare ilegală a PAS, aducând drept unică probă participarea sa la un eveniment public în Parlamentul European, arată că Parlamentul de la Chișinău nu este interesat nici să afle adevărul, nici să asigure dreptul oamenilor la informare, a declarat Maia Sandu.

Pe de altă parte, președintele legislativului Andrian Candu declară că audierile nu pot fi publice deoarece informațiile furnizate de instituțiile din țară și din străinătate au caracter confidențial și un regim legal de utilizare. În cazul în care ședința va fi deschisă, deputații și membrii comisiei ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta.

„Condiționând participarea Dvs. cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea”, spune Andrian Candu.

Amintim că la începutul lunii octombrie, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Proiectul a fost elaborat de deputați PDM care au cerut anterior investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska și partidele politice PAS și Platforma DA.

Președinta PAS Maia Sandu a respins acuzațiile, subliniind că a participat doar la o conferință organizată de acest ONG în Parlamentul European despre încălcarea drepturilor omului de către regimul de la Chișinău.

Totodată, ea susține că inițiativa PDM are drept scop deturnarea atenției publice de la subiecte importante precum furtul miliardului din bănci și inventarea unor dușmani interni și externi.

Ludmila Kozlowska este o controversată activistă civică de origine ucraineană. În august, ea a fost expulzată din Polonia și din Uniunea Europeană, fiind acuzată de complicitate cu serviciile rusești de informație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău