Comisia de anchetă | „Dialog Deschis” ar fi avut legături cu Veaceslav Platon și ar fi primit bani proveniți din „Laundromat”
-
16 Noiembrie 2018 11:50
Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației poloneze „Dialog Deschis” a constatat că aceasta ar fi avut legături cu Veaceslav Platon. Organizația ar fi fost finanțată de controversatul om de afaceri, inclusiv din bani care ar proveni din tranzacțiile frauduloase din sectorul bancar și operațiunea financiară ilegală numită „laundromatul rusesc”. Raportul a fost audiat astăzi în Parlament și a provocat critici din partea opoziției.
Raportul, inclus ad-hoc pe agenda deputaților, a fost audiat parțial într-o ședință închisă a Parlamentului, invocându-se informații secrete. Partea publică a documentului, prezentată de la tribuna centrală de președintele Comisiei, deputatul Partidului Democrat Igor Vremea, ales pe listele Partidului Comuniștilor, oferă mai multe date despre finanțarea organizației „Dialog deschis”. Astfel, fundația poloneză ar fi fost finanțată inclusiv din surse care ar avea legături cu Ministerul rus al Apărării și serviciile secrete de la Moscova, dar și din bani care ar proveni din așa-numitul „laundromat” rusesc, o operațiune ilegală de spălare a banilor prin intermediul sistemului bancar și al celui judecătoresc din Republica Moldova.
În acest sens, raportul face legătură dintre Fundația „Dialog deschis” și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat recent definitiv la 18 ani de închisoare. Potrivit raportului, acesta ar fi finanțat Fundația, ce s-ar afla și în spatele unor rezoluții ale Parlamentului European, în care a fost criticată guvernarea de la Chișinău.
În raport se arată că Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr ar fi fost finanțate ilegal de către această organizație.
În acest context, comisia îi solicită Parlamentului să evalueze și să examineze inițiativele legislative legate de finanțarea partidelor politice și a organizațiilor neguvernamentale, ținându-se cont de riscurile la adresa securității statului. De asemenea, comisia îi solicită Procuraturii Generale să examineze constatările făcute în raport, inclusiv în contextul calificării acțiunilor care atentează la securitatea statului ca trădare de patrie.
Potrivit deputatului PLDM Tudor Deliu, însă, prin această solicitare comisia și-a depășit atribuțiile.
În același timp, deputatul liberal Ion Apostol a menționat că s-a insistat pe presupusa finanțare ilegală a două partide, în schimb sunt trecute sub tăcere finanțările ilegale, inclusiv cele venite de peste hotare, ale altor formațiuni politice.
Amintim că această comisie a fost creată la inițiativa deputaților PDM. Liderii celor două partide de opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase, au negat acuzațiile și au cerut ca audierile din cadrul Comisiei să aibă loc într-o ședință publică. Totodată, ei susțin că această comisie nu are competențe pentru a organiza audierile respective.
Din comisia de anchetă fac parte doar deputați din rândul majorității parlamentare și parlamentari socialiști, celelalte grupuri refuzând să participe la activitatea acesteia.